Si dobro opremljen/a za uspeh? Štirje stebri zdravja 1/2

Vsi bi radi bili zdravi – zato, da lahko počnemo, kar nas veseli, da lahko dosežemo, kar si želimo. Da se dobro počutimo v svoji koži. Kaj pa sploh pomeni biti zdrav? Slovar pravi, da je to »stanje telesnega in duševnega dobrega počutja, brez motenj v delovanju organizma«.

Za mnoge zdravje pomeni športanje in uravnotežena prehrana. Pogosto pozabljamo, da resnično zdravje ni samo fizično. Je kombinacija različnih aspektov našega vsakdana, ki se prepletejo v celoto in vplivajo na naše počutje in kakovost življenja. Mentaliteta, pripravljenost, prehrana, gibanje – štirje stebri zdravja.

Menim, da sta prva dva stebra osnova za to, da se lahko sploh začnemo spreminjati in izboljševati, vendar pa potrebujemo vse štiri, da dejansko zaživimo in smo najboljše, kar zmoremo. V današnjem zapisu se bom osredotočila na prva dva stebra, v naslednjem članku pa bom podrobneje govorila več o prehrani in gibanju.

Mentaliteta

“The mind is everything. What you think you become” – Buddha

Način, kako razmišljamo in kako se soočamo z različnimi situacijami, ima ogromen vpliv na naše celostno počutje. Kljub temu, da to ni nič novega in da se tega tako ali tako vsi zavedamo, premalo ljudi poskuša ukrepati. Odnos, ki ga vzpostavimo s seboj, vpliva na to, kako uspešni bomo pri doseganju svojega cilja.

  1. Sprejemanje samega sebe: Pomembno je, da sami sebe vzpodbujamo, da se dobro počutimo v svoji koži. Pogosto zelo radi izpostavljamo svoje pomanjkljivosti in pozabljamo na prednosti. Sprejemanje ni predaja, temveč nam omogoča, da se ne obremenjujemo s preteklostjo – časa ne moremo prevrteti nazaj – osredotočimo se rajši na stvari, ki jih lahko spremenimo in izboljšamo.
  2. Čustva in reakcije: težko imamo nadzor nad vsem, kar se nam bo zgodilo čez dan. Lahko si načrtujemo vsako minuto, ampak če je v ponedeljek zjutraj, ko se nam najbolj mudi, na avtocesti zastoj, enostavno ne moremo preplezati vseh avtomobilov in pravočasno biti v službi. Lahko pa nadziramo naš odziv na situacijo. Bo dejstvo, da pošlješ (nekam) vse, ki so na cesti, trobiš in razbiješ šipo, kaj pomagalo pri tem, da ne zamudiš sestanka? Dvomim. Te bo pa znerviralo, poslabšalo zbranost pri nadaljnji vožnji in ti verjetno uničilo preostanek dneva. A se splača? Dajmo se rajši vprašati: ali lahko kaj storim, da vplivam na izid situacije? Če lahko, mirno in zbrano poiščimo rešitev. Če ne moremo, rajši svojo željo po vpitju sprostimo ob kakšnem dobrem komadu na radiu.
  3. Proaktivnost in učenje: Biti proaktiven pomeni prevzeti odgovornost zase in za svoje življenje, namesto, da pustimo drugim, da odločajo namesto nas. Zastavi si cilj in ga izpelji. Vsi imamo radi prvi del – planiranje. Naredimo si ogromno načrtov kako se bomo nečesa lotili, morda celo predvidimo ovire in tudi te preučimo in razdelamo. Potem se pa konča. Čakamo na tisto brco. Nič več čakanja! Imaš željo, imaš cilj? Loti se dela.

Pripravljenost – spanje in hidracija

Ok, z glavo smo pri stvari in vse je jasno. Da sploh lahko začnemo razmišljati o novi verziji samega sebe, se moramo pripraviti – zagotoviti osnovne pogoje. Dovolj spanja. Dovolj vode.

  1. Spanje: nekaj, kar marsikdo žrtvuje, ker ima preveč dela. Hkrati pa se zavedamo, da smo lahko veliko bolj učinkoviti , če dovolj spimo. Ah, ta začaran krog. Tu enostavno ni kompromisov. Biti moramo dovolj odgovorni in izklopiti televizijo ali računalnik, zagrniti zavese in ugasniti luči. Za koliko časa? To je odvisno od posameznika. Za odraslega človeka ocenjujejo, da je dovolj spanja med 6 in 7 ur. Meni najbolj ustreza 8 ur in pol.
  2. Voda: voda pomaga pri izboljševanju delovanja metabolizma in izločanju toksinov iz telesa. Zvišuje nivo fizične zmogljivosti, delovanja možganov ter splošen nivo energije. Koliko? Ponovno ni univerzalnega recepta. Crazy idea! Kaj, če bi pili, ko smo žejni? Mnogi trdijo, da občutek žeje pomeni, da smo že dehidrirani, vendar ta trditev ni podprta z raziskavami. Žeja je torej lahko dovolj dober pokazatelj za večino ljudi. Izjeme so športniki, ki izvajajo naporne treninge ter vsi, ki imajo zdravstvene težave, kot so diabetes ali težave z ledvicami – v teh primerih je potrebno natančneje oceniti količino vode, ki jo telo potrebuje.

Preden lahko naredimo trajne spremembe in izoblikujemo nove navade ter nov jaz, je potrebno torej poskrbeti, da smo kar najbolje opremljeni za uspeh. Če boste sledili zgornjim priporočilom – se postavili na prvo mesto in se resnično razumeli – sem prepričana, da bo pot do cilja veliko enostavnejša in prijetnejša 🙂

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply