Bi ti koristila nizkohidratna prehrana?

Če vsaj malo spremljaš prehranske smernice, si zagotovo že slišala za trend zmanjševanja ogljikovih hidratov v prehrani. Ta sega od zmanjševanja uživanja kruha do natančnega štetja Ohjev do magične meje 50g, kjer naše telo ustvarja ketone in za delovanje uporablja le-te (in ne glukoze).

Velika možnost je tudi, da te ob ketonski dieti kar malo spreleti – da se počutiš nelagodno, saj zahteva konkretne spremembe v prehrani.

Naj te potolažim, da nizkohidratna prehrana nikakor ne pomeni ketonske. Gre le za eno stran prehranskega spektra.

Po drugi strani velja, da se prehranjujemo nizkohidratno, če ne zaužijemo več kot 150g OHjev dnevno.

To je skoraj 900g krompirja (surovega), 500g riža (surovega), 250g čičerike ali kar cela kila ovsenih kosmičev.

Kot vidiš, je to še vedno več kot dovolj OHjev, da si jih lahko brez skrbi privoščiš za kosilo ali večerjo.

Vprašanje pa sedaj postane - ali je sploh vredno omejevati ogljikove hidrate?

Osebno menim, da nizkohidratna prehrana koristi prav VSEM. Kako zelo nizko – to vprašanje pa je nekoliko bolj zapleteno. Odvisno je od spola, starosti, nivoja stresa, naše aktivnosti in zdravja organizma ter seveda naših ciljev, zato je praktično nemogoče dati točen odgovor.

Kljub temu pa verjamem, da je vredno razmisliti o nižjem vnosu ogljikovih hidratov (50-100g/dnevno) v naslednjih primerih.

1. Če želiš shujšati

Da moramo pojesti manj, kolikor pokurimo, v osnovi drži. Ampak so stvari VELIKO bolj kompleksne. Če gledamo samo koliko kalorij ima določeno živilo, bi verjetno naš jedilnik predstavljali predvsem OHji. Dejstvo pa je, da prav ti povzročajo velika nihanja sladkorja v krvi, kar nas dela konstantno lačne. Poleg tega zelo težko pojemo majhne oz. priporočene količine, medtem ko nas beljakovine in maščobe prej nasitijo in poskrbijo, da ostanemo siti dlje časa. Zato prav tako ne potrebujemo prigrizkov, posledično pojemo manj in za energijo porabimo zaloge s telesa, namesto iz hrane (precej kul, ane?)

2. Če se zelo malo giblješ

Če večino dneva presediš, je pratkično nemogoče porabiti vso glukozo, ki jo tvoje telo pridela iz ogljikovih hidratov, če so ti glavna sestavina tvojih jedilnikov. V svojem telesu lahko shranimo le omejeno količino v jetrih in mišicah, vse kar je odveč pa se pretvori v maščobe. Če veliko športaš, zalogo počrpaš iz mišic in se tako prostor sprosti, če pa se gibaš malo, se bodo kilogrami le kopičili. Zato je pomembno, da količino OH prilagodiš svoji aktivnosti.

3. Če postaneš razdražljiva, ko si dlje časa brez hrane

Ti je že kdo omenil (ali pa si sama opazila), da postaneš razdražljiva, sitna ali že skorajda nemogoča, če nisi redno »nahranjena«. Mogoče se ti tresejo roke ali ne moreš razmišljati, ko ti »pade cuker«. Če si želiš, da se ti to ne bi dogajalo, če si želiš kostantne energije, da si čimbolj produktivna in osredotočena, zmanjšaj količino OHjev in jih zamenjaj za beljakovine in zdrave maščobe.

4. Če zaužiješ preveč sladkarij

Imaš eno roko vedno v škatli s piškoti ali pa konstantno posegaš po čokoladi? Ali pa se ne moreš upreti kruhu, rogljičkov, testeninam in pici. Preveč sladkarij je problem, ki ga ima večina izmed nas in pogosto se niti ne zavedamo, KOLIKO ga v resnici pojemo. S preprostim zmanjšanjem uživanja ogljikovih hidratov ti zagotavljam, da boš tudi po sladkarijah posegala veliko manj.

5. Če opažaš, da po hrani posegaš, ko si žalostna, slabe volje, pod stresom ali ti je enostavno dolgčas.

Zadnja točka je največji problem sodobnega časa. Ker smo zaposleni in izolirani, je hrana postala naša prijateljica. Ali pa smo se morali omejevati v mladosti in smo sedaj nenasitni. Če si opazila, da sežeš po hrani, da se potolažiš ali umiriš je to jasen primer čustvenega prehranjevanja. In v 90% sežemo po ogljikovih hidratih, saj z njimi hitro dobimo tisto dozo dopamina (hormona sreče), ki jo potrebujemo, da se vsaj v tistem trenutku počutimo nekoliko bolje. Pogosto imamo celo občutek nemoči – da se enostavno NE MOREMO upreti hrani. Glavni problem so prav ogljikovi hidrati, še posebej tisti močno predelani – moka, sladkor, industrijsko pridelana hrana. Izloči vse troje iz svojega jedilnika in naredila boš prvi korak k temu, da ponovno prevzameš nadzor nad svojimi čustvi in življenjem.

To je samo nekaj največjih razlogov, zakaj je vredno razmisliti o nizkohidratni prehrani. Pomembno pa je, da se je lotiš na način, ki je všeč TEBI. Poišči si različico nizkohidratnega jedilnika ali splošnih smernic, ki ti ustrezajo in TESTIRAJ! Če potrebuješ pomoč, sem tukaj zate – napiši mi sporočilo in skupaj lahko sestaviva načrt za zdravo telo in boljše počutje
Si opazila pozitivne spremembe ob zmanjšanju ogljikovih hidratov? Ali se tvoje telo morda ni odzvalo, kot si pričakovala? Deli svoje izkušnje med komentarji!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply