Bolonjska omaka

Ahooooj! Kako ste kaj, intuitivneži? 😉 Koliko se vas že pripravlja na december – ali pa morda vihate nosove nad vsemi okraski, ki se vsako leto pojavijo še bolj zgodaj, kot prejšnje :D. Sama moram reči, da sem TAKO. EKSTREMNI. NAVDUŠENEC., da me prezgodnje praznovanje ne moti preveč :D. Rajši že sanjarim o božičnih sejmih in kuhanem vinu. Bomo v Ljubljani imeli ponovno Melanijo na obisku? 😀

Kljub temu se nočem božičnemu duhu pridružiti prezgodaj, saj se mi zdi, da potem december ne bo dovolj čaroben. Zato do takrat puščam cimet in piškotne modelčke v predalih in si rajši delam zalogo obrokov v zmrzovalniku za takrat, ko bom rajši pisala voščilnice, kot pa kuhala kosila.

Vedno – VEDNO – mora biti pri roki bolonjska. S kuhanjem ni veliko dela, saj se naredi (skoraj) sama, je pa zato toliko bolj uporabna kadarkoli se mi kaj zalušta »na hitro«. Odlična je z bučkami, večkrat pa jo jem tudi kar na žlico z nekaj kisle smetane. Pred kratkim sem jo preizkusila tudi s testeninami iz bananine moke. FUL. DOBRO!

Spodnji recept je prilagojen s sestavinami, ki sem jih pač imela pri roki. Navadno dodam zraven tudi stebelno zeleno ali kakšno drugo zelenjavo  (če tako kot jaz niste preveč striktni in imate radi vse vrste različic), vedno pa jo doooolgo kuham, da dobi pravi okus ;). Recept lahko mirne volje podvojite/potrojite in omako, v kolikor pretirano zapolnite svoj zmrzovalnik, shranite pri sorodnikih.

SESTAVINE:

 • 1 veliiika čebula
 • Cca 150g korenja
 • Oljčno olje
 • 1kg mletega mešanega mesa
 • 2 žlici paradižnikovega koncentrata
 • Začimbe (sol, poper, rožmarin, origano, majaron, bazilika, česen v prahu, lovorjev list)
 • 2 dcl belega vina
 • 700ml paradižnikove mezge

NAVODILA:

 1. Nasekljamo čebulo in korenje ter ju na srednji temperaturi dobro prepražimo.
 2. Dodamo mleto meso in začimbe, premešamo in nadaljujemo s praženjem še dobrih 5 minut.
 3. Vmešamo paradižnikov koncentrat, pražimo še približno 2 minuti, nato vse zalijemo z belim vinom.
 4. Ko vino izpari, dodamo paradižnikovo mezgo. Zmanjšamo moč štedilnika in na nizki temperaturi kuhamo vsaj 2 uri, omako vsake toliko časa premešamo.

Uživamo! Če kaj ostane, brez skrbi zamrznemo! Dober tek.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply