Črna melasa in kokosov sladkor

Črna melasa

Črna melasa je stranski produkt pridobivanja trsnega sladkorja – tekočina, ki se izloči iz trsnega sladkorja mora biti prevreta, da nastanejo sladkorni kristali. Ti se iz tekočine odstranijo, postopek pa se ponovi še dvakrat. Na koncu nam ostane sirup rjave barve in nekoliko bolj grenkega okusa – to je črna melasa.

Beseda melasa izhaja iz portugalske besede »melaco«, ta pa iz latinske besede »mel«, ki pomeni med. V 17. stoletju, so trgovci s sužnji potovali iz Afrike na Karibe, da bi le-te zamenjali za sode, napolnjene z melaso. Sode so nato odnesli do Nove Anglije, kjer so melaso uporabili za izdelavo ruma.

Melasa je bila v prejšnjem stoletju popularna predvsem v Ameriki, danes pa jo uporabljajo redki, saj jo je namizni sladkor hitro prehitel, ko je cena le-tega močno upadla po koncu prve svetovne vojne. ( klik za več zgodovine)

Črna melasa ima glikemični indeks okoli 55, sestavljajo pa jo približno 38% sukroze, 9% glukoze in 11% fruktoze. (več informacij tu). Študija iz leta 2009 je pokazala, da črna melasa vsebuje največ antioksidantov, med primerjanimi sladili. Ena jedilna žlica vsebuje kar 20% priporočenega dnevenga vnosa kalij, 10% dnevnih vrednosti kalcija in vitamina B6, 15% železa in 8% magnezija (več na tem naslovu)

Kokosov sladkor

Je prvo sladilo, ki je vsaj na pogled podobno namiznemu sladkorju. Prideluje se ga iz tekočine, ki jo najdemo v cvetovih kokosove palme – tekočino močno segrejejo in ko voda izpari, nam ostane sladkor. V južni in jugovzhodni Aziji je prisoten že skozi veliko generacij, pri nas pa se je malo bolje uveljavil še pred nekaj leti. (vir)

Glikemični indeks kokosovega sladkorja je veliko nižji od vseh sladil, ki sem jih omenila skozi to mini serijo člankov – okoli 35. Vendar prav tako ne vsebuje veliko hranil. V kokosovem sladkorju lahko najdemo sledi železa, cinka, kalcija in kalija, a so njihove vrednosti zanemarljive (klik).

Obsežnejše študije o melasi in kokosovem sladkorju, ki bi podrobnje preučevale dodatne zdravilne učinke in dale relevantne rezultate, še niso bile izvedene.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply