Glikemični indeks

V prejšnjem članku sem govorila o tem, kaj se dogaja v telesu, ko zaužijemo sladkor. Danes pa začenjam serijo o naravnih sladkorjih – v tem tednu bom vsak dan objavila članek o posameznem sladilu ter kakšen je njegov vpliv na telo;  objave si bodo sledile glede na glikemični indeks –  od najvišje vrednosti do najnižje. Preden se podamo na pot po sladkorjih pa bi želela razčistiti kaj točno je glikemični indeks.

Glikemični indeks je lestvica, ki pokaže vpliv ogljikovih hidratov na dvig sladkorja v krvi. Vrednosti segajo od 0 do 100. Živila z visokim glikemičnim indeksom se hitro absorbirajo v telo in tako povzročijo nihanje glukoze v krvi, hidrati z nizko GI vrednostjo pa povzročajo veliko blažja nihanja. Raziskave kažejo, da so prav slednji ključni za dolgoročno zdravje, zmanjšujejo tveganje sladkorne bolezni tipa II in srčnih bolezni. Na tej povezavi  si lahko preberete tudi članek o analizi 28ih randomiziranih kontroliranih poskusov, ki je pokazala, da prehranjevanje s hidrati z nizkim GI znižuje LDL holesterol ter hkrati nima vpliva na HDL ali trigliceride.

Kako se določi GI?

Po mednarodnih standardih, se glikemični indeks določi tako, da natančno določeno količino določenega živila (50g) zaužije 10 ali več zdravih posameznikov. Nato jim v naslednjih dveh urah izmerijo učinek na raven sladkorja v krvi. Nato se te vrednosti primerjajo z njihovimi odzivi na kontrolno hrano, ki je po navadi navadni sladkor. Povprečje odzivov vseh posameznikov predstavlja glikemični indeks testiranega živila.

Hidrati z nizkim GI imajo vrednost pod 55, tisti z vrednostjo nad 70 pa so kategorizirani kot »visok GI«. (več si poglej tukaj)

Na tej povezavi si lahko tudi ogledate seznam živil in njihov glikemični indeks. Vsaka vrednost je bila primerjana z navadnim sladkorjem (tabela 1) in belim kruhom (tabela 2).

Sedaj točno vemo kaj je glikemični indeks, kako se izračuna ter zakaj je pomemben. Znano je tudi, da so sladila zelo visoko na GI lestvici. Pa je to vse kar moramo vedeti? Nikakor ne, predvsem ko govorimo o naravnih sladilih, nanje ne bi smeli gledati le kot na sredstvo za slajenje, saj imajo še marsikatere druge lastnosti.

Nikar ne zamudi člankov o sladilih, ki se bodo zvrstili ta teden in se prijavi na novičke, slediš pa mi seveda lahko tudi na Facebooku in Instagramu. Se beremo jutri 😉

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply