Jajčevec z burrato v slivovi omaki

Tisti, ki mi sledite na instagramu veste, da sem nekaj časa nazaj v Mercator Šiški naletela na BURRATO! In nebo se mi je odprlo – ogromno sem že slišala o tem enkratnem siru in na videz bi jo hitro lahko zamenjal za mocarelo. Skrivnost je v njeni notranjosti. Burrata preseneti s kremno, nekoliko tekočo sredico, ki po teksturi in okusu spominja na kombinacijo skute in smetane. Sama beseda »burrata« bi se v slovenščino lahko prevedla kot »masleno« in ponovno si lahko kar predstavljam ta bogat okus.

Kakorkoli, stala sem sredi trgovine, s sirom v roki in možgani v polnem zagonu. Najprej je bilo treba zadevo stestirati samo. In ne delam si nikakršnih utvar, gotovo se ta popolnoma razlikuje od pravkar izdelane italijanske različice, ampak vseeno sem bila navdušena nad okusom in teksturo.

Sedaj pa dilema! Burrate ne gre jesti kar tako kot mocarelo, ki jo lahko lepo narežeš zraven pršuta ali vržeš v solato in čao. Potem pa sem sredi tedna obiskala starše in glej, kaj najdem na vrtu – poleg ogromnih paradižnikov in še večjih buč(k) je sameval en sramežljiv jajčevec.

AHA! Klik. Žarnica. Super! Vse imam pri roki, kar potrebujem je le še nova burrata (ker sem seveda pojedla vse kar je bilo doma) in spuhci – to so tiste hrustljave svinjske kožice, ki jih lahko ješ namesto smokijev (sploh ne vem kako se imenujejo, jaz sem jih kar krstila za »spuhce«). Moj dragi seveda ni vedel o mojih načrtih, ko sva šla v šoping po še zadnji dve manjkajoči sestavini ter je komentiral »A sedaj boš pa postregla kremo iz burrate z nalomljenimi spuhci jutri za večerjo?« 😀 No ja, skoraj!

Jed, kot jo predstavljam danes, je kot nekakšna fensi-šmensi predjed, ki jo postrežemo, da se lahko nekoliko považimo in napihujemo kako zelo je zakomplicirana. Ampak boste videli, da v resnici sploh ni.

Zelo pomembna komponenta je slivova omaka, ki se odlično poda zraven burrate. Jedi doda nekaj sladkobe in noro dobro poveže vse okuse – tako je izvrstna, da bi jo lahko jedla kar na žlico. Sedaj je idealen čas za takšno omakico, saj so slive v sezoni in sem jih nabrala na domačem vrtu. Kasneje lahko namesto svežih sliv uporabite kar marmelado – jo le dobro segrejte, da bo začela malo brbotati ter ji nato dodajte gorčico in začimbe.

Čas: Potrebujete vsaj 1 uro, da jajčevec dobro skopate (ne samo zato, ker je zelo umazan, ampak zato, da bo kasneje hrustljav in čvrst) + 35 minut za vse ostalo

Sestavine za 2 osebi:

 •  1 jajčevec
 • 10 sliv
 • 2 žlici limoninega soka oz. po okusu
 • 2 žlički dijonske gorčice
 • Poper
 • Nekaj žlic mandljeve moke (za paniranje) – sama sem uporabila to
 • 2 jajci
 • Približno 80g »spuhcev« (ocvrta svinjska kožica)
 • Maščoba za cvrtje (sama sem uporabila svinjsko mast)
 • Sol, poper
 • Listi bazilike
 • 1 Burrata
 • Kvalitetno oljčno olje – sama uporabljam tega

Navodila:

 1. Jajčevce na tanko narežemo (jaz sem uporabila kar salamoreznico 😀 ), jih damo v posodo ter prelijemo s slano vodo. V njej naj se kopajo vsaj 1 uro.
 2. Medtem preberemo en dober članek na temo gibanja in izvedemo krajšo meditacijo v upanju, da jed uspe oz. kakršnokoli opravilo, ki ga lahko opravimo v 45 minutah 😀
 3. Slive narežemo na drobne koščke oz. jih zmeljemo, če želimo imeti popolnoma gladko teksturo. Damo jih v manjšo kozico, dodamo čisto malo poljubne maščobe in dušimo toliko časa, da razpadejo in nastane nekakšna marmelada. Jaz sem za to potrebovala slabih 10 minut. Dodamo limonin sok, poskusimo, če nam je okus všeč. Nato odstavimo in primešamo dijonsko gorčico. Pazimo, da ne pojemo celotne omake preden je na krožniku.
 4. Spuhce v blenderju zmiksamo v drobtine.
 5. Po preteku ene ure, jajčevce vzamemo iz vode ter jih dobro osušimo.
 6. Rezine spaniramo – najprej v mandljevi moki, sledijo (razžvrkljana) jajca ter na koncu v drobtinah.

 1. Maščobo dobro segrejemo in v njej jajčevce na hitro ocvremo – želimo, da so drobtinice nežno rjave barve.
 2. Jajčevce postrežemo s slivovo omako ter burrato, ki smo jo natrgali na več manjših koščkov. Okrasimo z listi bazilike in za piko na i čez našo umetnino prelijemo še nekaj oljčnega olja.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply