Javorjev sirup

Javorjev sirup je še ena dobro poznana različica naravnega sladila, ki pa v Sloveniji v popularnosti močno zaostaja za medom – ta je pač čisto naš. Vseeno pa ga ima marsikdo v svoji shrambi – bodisi iz čistega firbca, bodisi zato, ker je slišati veliko pozitivnega o njegovih lastnostih.

Izvor

Javorjev sirup je prišel k nam iz Severne Amerike, kjer so ga pridobivali že staroselci. Legenda pravi, da je nekega dne poglavar, ko se je vračal z lova, svoj tomahavk zalučal v deblo sladkornega javorja. Ker je bila pomlad in je drevo grelo sonce, je iz zareze pričel odtekati sok naravnost v leseno posodo, ki je bila postavljena v javorjevo senco. Poglavarjeva žena je menila, da je tekočina v posodi voda ter jo polila preko mesa, ki ga je pripravljala za večerjo. Med kuho je tekočina izparela, ostala pa je sladka glazura, ki je divjačini dodala čudovito aromo. (Klik za več o zgodovini)

Sestava in raziskave

Glikemični indeks javorjevega sirupa se vrti okoli 54 (malo nižje od medu), večinoma ga sestavlja sukroza (do 75%), vsebuje pa tudi nekaj glukoze in fruktoze. V javorjevem sirupu najdemo sledi mineralov, kot so kalij, kalcij in magnezij, vendar v zelo majhnih, zanemarljivih količinah (več tukaj)

Raziskovalci kažejo veliko zanimanja za preučevanje javorjevega sirupa. Študije nakazujejo, da bi lahko s pomočjo javorjevega sirupa lahko uspešno zdravili raka debelega črevesja, saj naj bi preprečeval rast rakavih celic. Zanimive so tudi raziskave iz lanskega leta, ki so pokazale, da preprečuje združevanje beljakovin v možganskih celicah, ki jih povezujejo z razvojem alzheimerjeve bolezni.

Vse to se sliši zelo obetavno, vendar pa so študije šele v začetnih fazah in tako še kar nekaj časa ne bo na voljo podatkov, ki bi lahko bistveno vplivali na metode zdravljenja. Prav tako, če izbiramo sladilo glede na vsebnost vitaminov in mineralov, menim, da je med boljša izbira, je pa javorjev sirup vsekakor izvrstna alternativa navadnemu sladkorju.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply