Kako poskrbeti, da se uspešno držiš načrta in ješ zdravo?

Ko se odločimo, da izboljšamo prehrano, se v naši glavi pogosto odvrti filmček, kako veselo in brezskrbno kuhamo ter uživamo v sveži, zdravi hrani, ki smo jo pripravili zase in za svoje bližnje. No, vsaj pri meni je tako – moji možgani so polni nasmejanih filmčkov, kjer si pripravljam neverjetno okusne obroke. Težava je, da pogosto te ideje tam tudi ostanejo, ČE nismo nekoliko strateški.

Kako torej poskrbeti, da se naše ideje tudi uresničijo?

Tri besede. PLANIRANJE. PLANIRANJE. PLANIRANJE. Marsikdo reče, da je planiranje dolgočasno, da nas omejuje. Meni pa se zdi prav nasprotno. Planiranje obrokov je eden izmed najbolj osvobajajočih trikov, ko poskušamo živeti bolj zdravo. Planiranje nam omogoči, da lahko za tisti dan ali teden preprosto pozabimo na hrano in ne rabimo razmišljati o naslednjem obroku. Nikakršne dileme ni o tem, kaj bo na mizi v petek popoldan, ker smo to že določili v začetku tedna, svoje misli pa lahko usmerimo drugam in smo tako tudi veliko bolj produktivni čez dan.

Zato brez izgovorov. Določi dan, ki bo namenjen planiranju obrokov za prihajajoči teden. Zame je to petek, saj lahko tako v soboto v miru nakupim vse potrebno za prihajajoči teden – če le lahko, si priskrbi vso hrano naenkrat. Tako pridobiš še dodaten bonus – izogneš se skušnjavam, ki nate prežijo na vsakem koraku v obliki štručk ali (milka) čokolade ter pridobiš ŠE VEČ časa (dva za ceno enega, tej ponudbi se pa RES ne moreš upreti 😉).

Ne veš KAJ sploh kuhati?

Najprej preveri hladilnik in zmrzovalnik – ne bodi kot moja mama, ki ima neskončne zaloge hrane spravljene v treh zmrzovalnikih in jih nikoli ne uporabi, ker enostavno pozabi nanje 😉. Zelo verjetno se notri skriva vsaj ena stvar, ki je že ZELO blizu roka ali pa pozabljeno čaka na dnu omare.

Nato premisli kaj je trenutno v sezoni, česa je dovolj – dobro si privošči vso zelenjavo, ki je še na voljo, saj se bo ponudba kmalu ZELOOO skrčila. Če si kot jaz in še vedno prijazno sprejemaš reklame naših trgovcev, prelistaj ponudbo in preveri kaj je v akciji (hej, saj veš – cent na cent…). Se v kateri od kuharskih knjig morda skriva recept, ki si ga že nekaj časa želel/a preizkusiti?

Sedaj lahko začneš oblikovati svoj jedilnik. Pri tem bodi realen/realna. Če veš, da 3x tedensko ješ kosilo zunaj, nikar ne načrtuj, da si ga boš tokrat prinesel/a v službo ali ga celo preskočil/a. Če veš, da RES ne maraš rib, potem si ne splaniraj ogromne tunine solate v ponedeljek zvečer. Realno oceni kako bo tvoj teden potekal – če ješ zunaj, preveri ponudbo v restavraciji in v urnik zapiši, kaj si boš privoščil/a. Če si nosiš hrano v službo premisli, kateri obroki bodo preživeli takšen izlet.

Kako NADALJEVATI?

Če rad/a eksperimentiraš in brskaš po receptih, si na računalniku naredi mapico in vanjo zmeči vse recepte , ki jih najdeš čez teden. Tako si boš zgradil/a svoj osebno zakladnico idej, ki te bodo navdihnile za prihajajoči teden.

AMPAK – kje piše, da morajo biti obroki raznoliki? Če ne maraš kompliciranja, samo ponovi jedilnik tudi v naslednjem tednu. Morda pa je tvoja rešitev, da si napišeš jedilnik za 2 tedna in ga potem samo enkrat ponoviš – in je mesec okoli!

ZAUPAJ MI – načrtovanje jedilnika je eden izmed boljših, ki ti bodo pomagali, da se držiš obljub, ki si jih dal/a sam/a sebi. Je veliko manj naporno in zamudno, kot se nam zdi na pogled – pravzaprav nasprotno – prihrani nam ogromno časa, energije in notranjih bitk.

Kako pa ti načrtuješ svoj teden? Če imaš v svoji »torbi trikov« še kakšnega dodatnega, ga deli in še ostalim olajšaj to potovanje do zdravega telesa in dobrega počutja.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply