Kako poskrbeti za svoje zdravje v času praznikov

Prva adventna nedelja je tu, lučke so prižgane in večina nas že nestrpno pričakuje praznike. Brskamo po starih receptih in preštevamo s katerimi dobrotami bomo presenetili svoje najdražje. December nam prinaša ogromno lepega – končno si vzamemo več časa za prijatelje, z družino pečemo piškote, vegetiranje na kavču pa zamenjamo s sprehodi po božičnih sejmih in ogledovanjem lučk.

Vso to dogajanje pa lahko negativno vpliva na naše zdravje, če na našem jedilniku začnejo prevladovati božične sladkarije, kuhano vino pa postane naš redni večerni spremljevalec.

Kako torej ukrepati? Kako ostati zdravi in hkrati ne zamuditi vsega lepega, kar nam prinaša ta praznični čas? Spodnji predlogi so odličen način, da poskrbite, da ostanete fit tudi čez praznike.

1. Ne preskakujte obrokov

V času adventa sem nam hitro zgodi, da se na našem krožniku namesto zelenjave, mesa in zdravih maščob znajdejo sladkarije in peciva. Poskrbite, da si vzamete čas za REDNE obroke. Tako boste poskrbeli, da v telo vnesete vsa hranila, ki jih potrebujete, lažje bo vaše telo obvladovalo stres, ki ga povzročata nezdrava hrana in alkohol, prav tako pa boste tudi bolj odporni proti prehladu in gripi, ki rada razsajata v hladnejših mesecih.

2. Ostanite zvesti domačim dobrotam

Nikar svojih omar ne polnite s kupljenimi piškoti in poticami, temveč se peke lotite kar sami. Facebook in Google sta polna izvrstnih in preverjenih receptov, ki bodo pričarali pravo vzdušje. Za tradicionalnimi recepti pobrskajte po Slovenski Kulinariki, za tiste brez moke in sladkorja pa lahko preverite Pajs Brez Obresti, LCHF Style in Stašino Fit Kuhinjo.  Če resnično ne želite zagnati pečice, za rokav pocukajte mame, babice ali sosede. Prepričana sem, da bodo z veseljem delile svoje praznične škatle 😊.

3. Omejite alkohol

Alkohol je najbolj zahrbten udeleženec božičnih in novoletnih zabav. Hitro gre po grlu in več, kot ga popijemo, manj smo pazljivi. Sama rada omejim svoj večer na eno pijačo – naj bo to kuhanček, čaj z rumom, oz. karkoli drugega, kar ponujajo stojnice (letos sem prvič opazila, da ponujajo tudi kuhan gin – je to že kdo poskusil?! 😀 ).

4. Ne pozabite na gibanje

Če nič ne telovadite, je zdaj čas, da v svoj vsak dan vključite dodatno aktivnost. Poiščite nekaj, kar vas veseli – dodatni sprehodi, joga ali vaje z lastno težo. Sama naravnost obožujem aplikacijo Aaptiv za vaje z lastno težo oz. za kardio, pri jogi mi pomaga Adriane, kadar grem na sprehod sama pa si čas krajšam s podcasti. Pogosto pravimo, da tehnologija povzroča, da se oddaljujemo od soljudi, ampak sama menim, da ima tudi ogromno dobrih lastnosti. Ena od teh je, da s pomočjo tehnologije gibanje postane bolj prijetno ter ga celo vzljubimo.

5. Ostanite FIT v družbi

Vse je lepše, če lahko to z nekom delimo. Zakaj ne bi tudi vaše namere, da praznike preživite fit in zdravi delili s prijatelji in sorodniki? Izmenjajte si recepte, skupaj hodite na sprehode in se vzpodbujajte, da ostanete čez december aktivni. Za več motivacije se lahko priključite tudi našemu izzivu – Ostani fit čez veseli december, kjer bomo migali in uživali v prazničnih dobrotah. Pridružiš se nam lahko tukaj!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply