Kako RES uživati čez praznike?

Še nekaj dni je do božiča in marsikdo je danes zadnjič letos zaprl vrata pisarne. To je čas, ko se veliko več smejimo, smo zelo dobre volje in ga preživljamo v krogu najdražjih. Prazniki pa pomenijo tudi peka desetih vrst piškotov in treh potic, priprava božične večerje, pospravljanje hiše, stanovanja, hitenje na pošto, kjer VEDNO stojiš 45 minut ne glede na to ali je pred tabo nekdo ali ne, gnečo v trgovinah, skrb za iskanjem daril…Velikokrat se mi je zgodilo, da je bilo potrebno TOLIKO ŠE POSTORITI, da sem še na 24ga panično črtala še zadnja opravila s seznama in sem se komaj pomirila šele nekje sredi večerje. In potem je božič kar nekako šel mimo.

Končno pa sem se začela zavedati – božična večerja in božič nista najlepši del. Marsikdo med nami ne začuti v čem je res »keč« praznikov, ker ima polno glavo vseh skrbi in opravkov, ki ga še čakajo. Marsikdo meni, da je božič en sam strošek. Marsikdo meni, da je božični čas izgovor za to, da se napokamo potice in šampanjca.

Pa ni tako. Božič je krasen in lep, ker si lahko vzamemo čas ZASE IN SVOJE NAJDRAŽJE. Ne smemo zanemariti ne enega, ne drugega. Zato bi danes rada z vami delila 6 nasvetov, kako RES uživati čez praznike.

1.Nehajte se sekirati

Samo še en vikend nas čaka do božiča in naj vam nekaj zaupam – ta vikend je lahko veliko lepši, kot sam božič. Kar pomislite. Kaj je najboljši del vsega dobrega? Pričakovanje. Ko si zamišljamo, do zadnje podrobnosti, kako dobro se bomo imeli. In potem velikokrat sploh ni tako fino – ne razumite me narobe, še vedno se imamo super, ampak tako dobro, kot smo si zamislili pa po navadi ni. Zato je za res lepe praznike pomembno, da se uspemo umiriti že tik preden se začnejo. Ne skrbite, vse se bo postorilo. Piškoti bodo pripravljeni, darila bodo zavita. Nikar ne dovolite, da gredo prazniki mimo vas, ne da bi jih dobro užili.

2. Jejte, ko ste lačni.

Med peko prazničnih piškotov nas večino groooozno srbijo prsti in bi polovico truda lahko pohrustali kar nad štedilnikom. Ampak roko na srce, občutek, ko smo tako siti, da še komaj stojimo, ni prijeten. Zato se držite preprostega pravila in si privoščite, kar si želite, ko ste resnično lačni.

3. Poskrbite za VSAJ 2 celostna obroka dnevno.

Eni jemo dvakrat, drugi trikrat. Nekateri celo samo enkrat, ampak takšni so že redki. Bistveno je, da poskrbimo zase in poleg potice, ki bo sigurno na našem meniju, zaužijemo še kakovostne beljakovine, maščobe in zelenjavo. Tako bomo omogočili, da naše telo dobi vsa potrebna marko in mikrohranila. Se je tudi vam že zgodilo, da če ste dan začeli s piškotom, se je ta »piškotna dieta« nadaljevala do večera?  Imeli ste ogromno energije, ampak ne tiste prave. Jaz dobro čutim razliko med »piškotnim gorivom« in med gorivom, ki je sestavljeno iz kvalitetnih in koristnih živil. Bodite prijazni in odgovorni do svojega telesa in mu ponudite še kaj več kot cimetove zvezdice.

4. Redno telovadite

Še ena reč, ki jo radi zanemarimo med prazniki. Polovico časa preživimo v vrsti za blagajno, drugo polovico pa seveda ustvarjamo piškote in sem in tja tudi kakšnega »preverimo«. Sladkor in stres nas kar hitro prepričata, da se nekoliko polenimo – hej, saj sem vendar prehodila ves Citypark (ok, to je super – preveri spodaj, ampak gotovo se lahko bolj potrudiš!)! Obljubim vam, da se boste počutili VELIKO boljše, če si vsak dan vzamete čas za sprehod, jogo ali krajšo vadbo.

5. Najdite razlog, da se več gibate

Namesto z avtom, se po nakupih odpravite peš (in potem lepoo prosite svojega fanta, da vas pride pobrat, ker vseh daril pa RES ne morete privleči domov). Ta teden nehajte uporabljati dvigala in tekoče stopnice. Namesto, da večer preživite za televizijo, se odpravite na sprehod. Poiščite ČIM VEČ razlogov za gibanje – saj smo nareti za to, da smo ves čas v pogonu in ne da vegetiramo na kavču!

6. Zadihajte

Ustavite se in globoko vdihnite. Bodite pozorni na dogajanje okoli sebe. Vsak dan se spomnite, da je to čas za družino, za prijatelje, za druženje. Da se imamo lepo. Pomislite na vse lepe stvari, ki ste jih doživeli letos. Pomislite, kdo vse vam lepša ta čas, ki ga imate na Zemlji in jim dajte vedeti, kako zelo jih cenite. Naj bodo letos prazniki resnično namenjeni druženju in obujanju lepih spominov.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply