Kako ugotoviš, kaj te zares motivira?

Si že zasledila video v katerem razložim, zakaj imaš takšne težave z motivacijo? V njem razložim različne vrste motivacije in opišem štiri tipe ljudi, glede na to kaj jih motivira (ogledaš si ga lahko TUKAJ).

Če imaš težave ugotoviti, kaj te motivira, potem je ta članek kot nalašč zate! Ne preprost način lahko namreč hitro odkriješ ali rada izpolnjuješ zunanja in/ali notranja pričakovanja. Pri odgovarjanju bodi iskrena in pretehtaj, če trditve resnično veljajo zate. Le tako boš lahko izkoristila moč motivacije, ki deluje ZATE.

Zunanja in notranja motivacija

Zunanja pričakovanja so tista, ki se pojavijo izven tebe. So pričakovanja okolice (tvoje mame, kolegice, prijateljice, hčerke, šefa, moža…). Kako reagiraš, ko te nekdo prosi za uslugo? Ali pa so nekatere stvari samoumevne? Npr. samoumevno je, da je v družini tvoja naloga, da skuhaš kosilo ali pa da načrtuješ počitnice.

Ali spodnje trditve držijo zate?

 • Zelo mi je pomembno, da obljube, ki sem jih dala drugim, tudi izpolnim.
 • Družina se lahko vedno zanese name.
 • Vedno se držim vseh rokov v službi.
 • Brez težav delam po navodilih.

Če si na trditve odgovorila z »DA«, ti je pomembno da izpolniš pričakovanja iz okolice. To pomeni, da se dobro odzivaš na zunanjo motivacijo.

Kaj pa naslednje trditve?

 • Brez težav ustvarim novo navado.
 • Če se odločim spremeniti prehrano ali redno telovaditi, se držim svojega načrta.
 • Obljube, ki jih dam sebi so enako ali bolj pomembne, kot tiste, ki jih dam drugim.
 • Svojih navad se držim tudi, če nihče ne ve zanje.

Če si na trditve odgovorila pozitivno, ti je pomembno, da izpolniš lastna pričakovanja. To pomeni, da se dobro odzivaš na notranjo motivacijo.

Štiri vrste osebnosti

Glede na podane odgovore obstajajo štirje tipi:

 1. Tisti, ki se odzivajo na lastna pričakovanja in pričakovanja drugih.
 2. Tisti, ki se odzivajo le na lastna pričakovanja.
 3. Tisti, ki se odzivajo le na pričakovanja drugih.
 4. Tisti, ki se ne odzivajo na kakršnakoli pričakovanja

 Z drugimi besedami, lahko odzivaš na notranjo in/ali zunanjo motivacijo, lahko pa celo, da se ne odzivaš na katerokoli motivacijo in si popolnoma samosvoja. To nam je dano in načeloma se ne moremo »naučiti« uporabljati določene oblike motivacije.Ne glede na to, kateri tip si pa lahko to izkoristiš za doseganje svojih ciljev.

Če te predvsem motivirajo pričakovanja iz okolice, potem ti dnevnik, kamor zapisuješ svoje rezultate ne bo v veliko pomoč, če ga nikomur ne pokažeš. Po drugi strani ti pričakovanja tvoje kolegice ne pomenijo nič, če se odzivaš le na lastna pričakovanja.

Sedaj si na vrsti TI! Odloči se, kaj želiš doseči in izkoristi način motivacije, ki je najbolj učinkovit ZATE!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply