Kardio: Zakaj in 6 nasvetov kako ga uspešno vključiti v svoj vsakdan

Ali je kardio pomemben?

Če vam postavim to vprašanje, mi boste prav gotovo pritrdili in znali našteti marsikatero pozitivno lastnost. Kot že ime samo pove, je pomemben za krepitev srca, vpliva pa tudi na boljše uravnavanje stresa, dvigne razpoloženje in je dobro za naše splošno zdravje.

Še ena resnica. Kardio zna biti res muka. Kolikokrat si se že odločil/a, da boš sedaj pa res RES RESno  začel/a s tekom/kolesarjenjem/*vstavi izbran kardio*. Narediš plan, začneš delati, vztrajaš teden, dva, tri, štiri. In potem se ti ne da. Kardio vadba lahko od začetnega navdušenja hitro postane obveza, nekaj nadležnega kar MORAMO vključiti v naš dan. Naš možgani se prijazno strinjajo in nam ves čas našega notranjega boja ponujajo odlične izgovore.

PON. »Če en dan zamudiš se pa res ne bo poznalo.«

TOR. »Ravnokar si jedel/a, ni zdravo, da greš sedaj ven.«

SRE. »Prepozno je.«

ČET. »Daj se rajši malo odpočij, že tako preveč delaš.«

PET. »Zdaj si že itak zamudil/a cel teden, tako da nima več veze, če greš danes ali pa ne.«

Nekaj takega so izgledali izgovori pri meni. Je še komu znano? Meni se je to dogajalo KONSTANTNO. Ampak sedaj sem končno našla REŠITEV. Končno sem dojela nekaj resnic in odkrila vrsto trikov, ki so mi pomagali, da je kardio sedaj postal navada. In točno to si želimo kajne? Narediti vsakodnevno gibanje NAVADA, ko ni več notranjih bojev, temveč se preprosto oblečemo in gremo, kadar pa kakšen dan zamudimo, ga pogrešamo in zato takoj vključimo nazaj.

Kje je KEČ?

Problem je naša interpretacija. Večina si predstavlja nekoga, ki preznojeno teče na tisti žalostni tekalni stezi v natrpanem fitnesu in koomaj čaka, da bo tistih 30/45/60 minut mimo.

»Če se ne prešvicaš, potem nisi naredil ničesar«

Ne, dragi moji. Preprosto ne.

Nasvet 1: Pospravi podstrešje

Ne dobesedno. Lahko pa tudi, če imaš preveč razmetanega 😉.  Kar želim reči je – razčisti, kaj je kardio.

Kardio je katerakoli vadba, ki dvigne srčni utrip. Kardio torej NI vadba, ki te popolnoma uniči in moraš biti obvezno utrujen še nazadnje tri dni. Kardio NI vadba, ki te prisili, da napadeš hladilnik takoj, ko si konec.

Kardio je tek. Kardio je kolesarjenje. Ampak kardio je tudi preprost večerni sprehod.

Nasvet 2: Daj prednost uživanju, ne kalorijam

Ok, tu že dolgo ne štejemo kalorij, ampak veš kaj mislim – ne razmišljaj samo o tem koliko boš pokuril/a ali katere pregrehe so se znašle na krožniku in jih je sedaj treba »uravnotežiti«. Naj bo kardio čas zate, za tvoje misli. Če ne maraš kolesariti, teci. Če ne maraš teka, ugani – ne rabiš! Tudi SPREHOD JE POPOLNOMA DOVOLJ – sama se velikokrat odpravim na sprehod okoli koseškega barja in se ne ukvarjam s tem ali sem dovolj telovadila danes ali ne.

Nasvet 3: Ne sili se v nekaj, kar ti ni všeč.

Ta se navezuje na prejšnji nasvet. Poleg tega, da izbereš vadbo, ki ti je všeč, izberi tudi pogoje – če rad/a narediš svoj kardio v naravi, potem ignoriraj tekalne steze v fitnesu, če ne maraš hoditi v tišini, pokliči kolega/kolegico ali pa slušalke v ušesa in poslušaj kakšen podcast ali pa audio knjigo in ignoriraj vse starčke, ki se križajo, kako smo izklopljeni od realnosti. Če se ti zdi super, da šteješ km in kalorije, ki jih pokuriš – by all means, naloži si aplikacijo in preštevaj. To delaš zase, kaj te brigajo drugi.

Nasvet 4: Vsake toliko poskusi nekaj novega

Vsakih nekaj mesecev sama malo spremenim vadbo – da mi ostane zanimivo, da prilagodim pogojem ali pa samo da se testiram še na drugih področjih. Če nikoli ne kolesariš ali pa če si do sedaj samo na daleč opazoval/a eliptični trenažer, poskusi. Kaj pa plavanje, odbojka, košarka? Poleg dobre vadbe je tu plus še dobra družba. Prestavljaj meje, dajaj si izzive, nekaj novega za svoje telo in možgane.

Nasvet 5: Imej dovolj počitka

Velik del dobrega kardia je dober počitek. Pusti telesu, da si opomore od vadbe – to lahko pomeni pol dneva, dva dni ali pa en teden. Če si včeraj šel/šla na daljši tek in si danes še vedno nekoliko utrujen/a, rajši malo poležavaj na terasi ali pa pojdi na čvek.

Nasvet 6: Poslušaj svoje telo

Kot sem že večkrat ponovila – naše telo je blazno pametno in dobro ve, kdaj mu kaj ne ustreza. Težava je, da ga mi ignoriramo. Poslušaj se – pojdi na kolo, ko imaš veliko energije, naredi kratek sprehod po parku, ko nisi motiviran/a in si enostavno vzemi odmor, ko se ne počutiš dobro.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply