Kokosov jogurt

 

*paleo*lchf*vegan*

Petek je in ponovno je čas za nov recept. Danes vam predstavljam…tadadadam…kokosov jogurt <3

V članku o fermentiranih živilih sem omenila tudi jogurt, ki je najbolj popularen fermentiran izdelek. Žal so jogurti pogosto polni sladkorja in konzervansov, mleko iz katerega jogurte izdelujejo pa je prav tako pogosto nekvalitetno. Tako lahko naredimo dve stvari: ali kupimo jogurt pri izdelovalcu, ki mu popolnoma zaupamo ali pa ga izdelamo sami :). Kokosov jogurt je odlična alternativa za vse, ki se izogibate mlečnim izdelkom, žal pa ga v prosti prodaji težko najdemo in je pogosto zelo drag ter vsebuje vprašljive sestavine.

Izdelava kokosovega jogurta doma je preprosta, potrebujemo le posodo, žlico in pečico, ki je ne bomo potrebovali naslednjih dvanajst ur. Nekateri za izdelavo jogurta uporabljajo tudi termometer, saj je zelo pomembno, da naših probiotikov ne dodamo v pretoplo mleko – to jih lahko uniči. Vendar pa lahko to naredimo tudi po občutku – naj bo mleko na sobni temperaturi ali hladno, ko dodajamo bakterije.

Tekstura tega jogurta je nekoliko drugačna od tiste, ki smo je navajeni, še posebej, če pogosto posežemo po grškem jogurtu, saj je nekoliko manj čvrst, vendar pa zaradi tega ni čisto nič manj odličen 🙂

 

Za izdelavo jogurta potrebujete le tri sestavine – kokosovo mleko v pločevinki, probiotik in želatino.

Bodite pozorni, da kokosovo mleko vsebuje le kokos in vodo ter ne kakršnihkoli drugih sestavin, saj je možno, da mleko ne bo dobro fermentiralo. Primerno mleko lahko kupite npr. v dm-u, ustrezno se je fermetniralo tudi mleko iz Sparove Bio linije.

Želatina ima, poleg tega, da bo jogurt lepo zgostila, še veliko drugih pomembnih zdravilnih učinkov. Ugodno vpliva na našo kožo in nohte ter izboljšuje prebavo. Če ne uživate živalskih proizvodov, jo lahko v tem receptu zamenjate z agar-agarjem.

 

Za fermentacijo bomo potrebovali tudi probiotik. Lahko uporabite kateregakoli želite – najbolje, da pobrskate po omarah, če je kakšna kapsula ali tabletka ostala od zadnjega potovanja ;). Načeloma bi morali delovati vsi, če pa se želite prepričati, preverite ali vsebujejo Lactobacillus acidophilus in Streptococcus thermophilus. Če imate doma kapsule, le-to odprite in stresete v mleko, če pa imate tablete, je te potrebno zdrobiti. Probiotik boste potrebovali le, ko izdelujte jogurt prvič. Za vsak nadaljnji poizkus, preprosto dodaje dve žlici jogurta, ki ste ga »pridelali« nazadnje 😉

Nasveti preden se lotite dela:

Pomembno je, da mleko segrevate počasi, saj se vam v nasprotnem primeru lahko zgodi, da bo jogurt grudičast – s tem sicer ni nič narobe, okus bo še vseeno »ta-prav«. Prav tako priporočam, da jogurt, ko ga boste hladili v hladilniku, dobro premešate. Če se vam zgodi, da se popolnoma strdi, ga razlomite in zblendajte ter postavite nazaj v hladilnik in ostal bo primerne konsistence.

Sestavine (za dva jogurta):

  • 1 pločevinka kokosovega mleka na sobni temperaturi (pazite, da bo brez aditivov)
  • 2 čajni žlički želatine ali agar agarja (ALI 2 žlici že pripravljenega jogurta)
  • 2 kapsuli/tableti probiotika

Postopek:

  1. Kokosovo mleko zlijte v posodo. Če je še vedno v trdni obliki, ga zelo dobro premešajte.
  2. Hladnemu mleku dodajte želatino in dobro premešamo. Če uporabljamo agar agar, tega le potrosimo po vrhu.
  3. Mleko POČASI segrevamo skoraj do vretja, medtem ves čas mešamo, da se želatina (agar agar) raztopi.
  4. Mleko dobro ohladimo na sobno temperaturo preden mu dodamo probiotik (tableti zdrobimo, oz. kapuslo odpremo in stresemo v mleko vsebino), sicer bomo uničili bakterije, ki ga fermentirajo.
  5. Mleko prelijemo v steklen kozarec za vlaganje, postavimo v pečico in prižgemo lučko (lučka bo zagotovila dovolj toplote, nikar ne prižigajmo pečice) ter ga pustimo fermentirati 12-24 ur. Normalno je, da se naredita dve plasti. Ko bomo jogurt premešali, se bo enakomerno zgostil.
  6. Po pretečenem času kozarec vzamemo iz pečice, vsebino dobro premešamo ter postavimo v hladilnik, da se ohladi in zgosti – 5-6 ur.

In jogurt je narejen. Lahko si ga privoščite s sadjem, svojimi najljubšimi kosmiči ali pa kar samega :).

Ne zamudi naslednjega recepta, ki bo objavljen v petek, zato se prijavi spodaj na novičke, spremljaš pa me lahko tudi na Facebooku!

 

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply