Konec poletja – konec starim razvadam

September je “mini januar” – mesec, ko se dnevi upočasnijo, otroci gredo v šole, starši v službe in za marsikoga je to tudi mesec sprememb. Nova frizura, nov pogled na svet in nove navade.

Pogosto v to kategorijo sodijo tudi novi prehranjevalni režimi. Dovolj je bilo sladoledov! (sicer, kaj pa jaz vem, nisem ravno oboževalka sladoleda :/) Dovolj ________ ! (vstavi priljubljeno pregreho). Ne glede na to, za kaj se odločite (nič več hrane ob 18i uri ali pa izločitev kruha iz jedilnika) pa verjamem, da vam spodnje smernice za prečiščevanje prehrane in ustvarjanje novih (zdravih) navad definitivno ne bodo škodile 😀 :

 1. Izbiraj živila, ki niso vnaprej pripravljena
 2. Namesto energijskih vrednosti, preverjaj SESTAVINE. V svojem hladilniku ne potrebuješ živil, polnih dodanega sladkorja v vseh možnih oblikah in ostalih aditivov, ki skrbijo, da bo omaka ostala neoporečna še nadaljnja tri leta.
 3. Če ti pade cuker, izbiraj med naravnimi sladili, ki vsebujejo tudi vitamin in minerale in ne samo prazno energijo (med, javorjev sirup, datlji, kokosov sladkor), ali brez kalorična sladila (stevia ali občasno eritritol)
 4. Bodi pripravljen/a! Ne bo vedno dovolj časa za kuhanje okusnega in zdravega obroka, zato poskrbi, da imaš v takšnih primerih pri roki nekaj hitrih rešitev:
 • Skuhaj več, kot se bo pojedlo tisti dan in obroke porcijsko zamrzni (polnjene paprika, Bolognese omaka, goveji zrezki, popečen piščanec in razne juhe so me že neštetokrat rešili iz zagate)
 • Ne kompliciraj! Solata s trdo kuhanim jajcem je lahko odličen obrok!
 • Založi se z nekaj obroki za prvo pomoč. Pri meni v hladilniku se vedno najdejo rezine pršuta, odlične rešitve pa so tudi različni siri ali tunine konzerve. Hej, si že poskusil/a testenine iz sončničnih semen ali zelenih banan? Tina iz Pajs brez obresti te založi tudi s temi! 😀
 1. Dobro premisli ZAKAJ se odločaš za spremembo načina prehranjevanja. Izguba kilogramov ponavadi ni dovolj dober razlog za trajne spremembe. Ko imaš dovolj dober odgovor na vprašanje, zakaj je nekaj koristno za tvoje počutje in zdravje, se je novih pravil igre veliko lažje držati.
 2. Poišči čimveč informacij! Znanje je moč in več kot vemo o prehrani in živilih, lažje se odločamo po svoji pameti (in ne po sosedovih nasvetih). Danes so informacije tako lahko dostopne (stric Google, facebook skupine ali staromodna knjižnica), da izgovori kot “ne vem kako začeti” enostavno niso dovolj dobri.
 3. Ne glede na to kakšne spremembe delamo (naj bo v povezavi z zdravjem ali čim drugim) se zavedaj, da možgani niso na naši strani!! KAAAJ? Kako ne?! Pogosto jemljemo spremembe kot nekaj groznega in utrujajočega, saj je v nas programirano, da to ni dobro. Naši možgani nas prepričujejo, da so spremembe lahko škodljivo, naj rajši ne tvegamo in ostanemo v svoji coni lagodja, saj nas je v zgodovini to rešilo pred marsikatero nevarnostjo. Zato se tako težko prepričamo, da bomo začeli pogosteje hoditi v fitnes ali pa da bomo jedli takrat, ko smo lačni in ne takrat ko je ura osem in smo ob tem času vedno zmazali skodelico čokolina. In zakaj sedaj to razlagam? Zato, ker je dobro, da smo pripravljeni in vemo kaj nas čaka ter se tako lažje s tem spoprimemo.
 4. Bodi prijazen/a do sebe in svojega telesa. Negativnost pogosto povzroči, da še hitreje obupamo, lahko pa celo vodi v motnje prehranjevanja. Ne kaznuj se za spodrsljaje, temveč se poberi in pojdi dalje. Tudi Rima niso zgradili v enem dnevu!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply