O, jaz pa ne, kako sva si različna!

Se še komu zdi, da smo popolnoma zasičeni s hrano in prehranskimi smernicami? Kamorkoli se obrneš so oglasi, priporočila, recepti, kuharske oddaje. Jej jajca. Ne jesti jajc. Med ja, med ne – sladkor je strup. Uživaj samo maščobo. Ne pretiravaj, če nočeš zamaščenih žil.

Danes se dejansko lahko sami odločimo kaj hočemo jesti in potem na internetu najdemo informacije, ki podpirajo našo odločitev z neskončnimi seznami pozitivnih učinkov, ki jih imajo katerokoli živilo na telo. Ali pa sledimo striktnim prehranskim načrtom, ki zelo omejijo našo izbiro ter tako pustimo, da drugi namesto nas določijo kaj »ja« in kaj »ne«.

Kakorkoli že, vedno več nas je, ki se opredelimo s takšno ali drugačno dieto oziroma življenjskim stilom ter mu zvesto sledimo iz estetskih, zdravstvenih, etičnih oz. katerihkoli drugih razlogov. Saj je vseeno kaj je razlog, pomembno je, da se nam osebno zdi dovolj pomemben, da je vreden našega truda in vloženega časa. Ko se odločimo kateri stil nam odgovarja, enostavno preverimo »pravila« po katerih moramo delovati in to je to. Pripadamo skupini. Super, a ne?

Mogoče pa vseeno ni. Vsekakor absolutno podpiram vedno večje zavedanje kako zelo je pomembno kako se prehranjujemo. Pohvalno je, da nas je vedno več takšnih, ki opažamo kaj vse lahko reguliramo in izboljšamo s pravilno prehrano. Ne samo, da lahko shujšamo oz. se zredimo, vplivamo lahko na delovanje hormonov, izboljšamo spopadanje s stresom in povišamo nivo energije.

Premalo pa se zavedamo, da ni univerzalnega recepta za vse ter da ni vse, kar je dobro zate, dobro tudi zame. Premalo se zavedamo, da je nujno, da sami zase ugotovimo kaj nam ustreza. In to žal zahteva svoj čas. Žal smo ljudje skozi stoletja izgubili stik s telesom in ne opažamo več znakov, ki nam jih sporoča oz. jih zaznamo šele takrat, ko je nekaj hudo narobe. A ne bi bilo fino, če bi lahko to pridobili nazaj? Namen tega bloga je, da pomagam vsem, ki si želijo delovati na optimalni ravni. Če motor dobro deluje, nas lahko pripelje daleč, brez večjih problemov. Zdravo telo je osnova za to, da smo lahko učinkoviti in uspešni v življenju, zato je pomembno, da dobro poskrbimo zanj.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply