Osnove postenja

Sama zelo navdušeno spremljam podcaste o prehrani. En mojih najljubših je ameriški vodilni podcast na temo Paleo diete – »Balanced Bites«, ki ga vodita Diane Sanfilippo (med drugim avtorica knjige Praktičino Paleo: Popolni vodnik po naravni, polnovredni prehrani za zdravje in vitalnost) in Liz Wolfe (nutricionistka). Podcast, ki ga uspešno vodita že več kot 5 let, se ne osredotoča samo na paleo prehrano, ampak preuči vrsto sodobnih prehranjevalnih smernic.

Pretekli teden je tekel pogovor o postenju. Diane je v oddajo povabila dr. Jasona Funga, izrednega strokovnjaka na tem področju (za več informacij o njegovih dosežkih kliknite sem). Intervju je bil tako odličen in poučen, da sem se odločila, da glavna sporočila delim na blogu, če pa ga želite poslušati v celoti, kliknite tukaj 🙂

Kaj je postenje?

Postenje je preprosto čas, ko se ne hranimo in je nekaj kar smo od vedno počeli. Pogosto se ljudje odločajo, da ne bodo jedli po določeni uri zvečer, do zajtrka – in to je post. Je del našega vsakdana in način kako ostati v ravnovesju – če se hranimo 12 ur in postimo 12 ur, smo v ravnovesju.

Poznamo več vrst postenja. 12 – 14 urni post pogosto sploh ni bil nikoli definiran kot »post«, temveč nekaj normalnega, vsakdanjega. Če post podaljšamo, delamo t.i. 16/8 post, kjer se postimo 16 ur in se hranimo 8 ur. Slednji je v zadnjem času zelo popularen in naj bi se ga izvajalo 5 do 6 dni v tednu. Poznamo seveda tudi daljše, 24/36/48-urne poste, ki se potem podaljšajo tudi v večdnevne. 24-urni post je prav tako zelo priljubljen, izvajalo pa naj bi se ga malo manj pogosto, kot 16/8 – 2 do 3 krat tedensko.

Večdnevno postenje

Pri večdnevnih postih se poskušamo izogibati 2-dnevnim, saj so načeloma ti najbolj težavni – drugi in tretji dan postenja ljudem dela največ preglavic. Ko prebrodiš najtežje dneve, postenje postaja enostavnejše, saj telo začne kuriti maščobe za svoje delovanje. Prav tako se zmanjša občutek lakote – meritve hormona grelina (hormon lakote), so pokazale, da ima višek v drugem dnevu postenja in se nato stalno zmanjšuje. Zato se tudi lahko posamezniki postijo teden, 14 dni ali cel mesec.

Vrste postenja – različni režimi

  • Vodni post
  • »Suhi post« – uporabljen predvsem v različnih religijah – med Ramadanom Muslimani ne jedo in ne pijejo
  • Postenje s čaji
  • Postenje s pomočjo maščob – uživanje izključno maščob (npr. avokado ali slanina)

Zakaj postenje deluje pri hujšanju, zmanjšanje vnosa kalorij pa ne?

Pogost scenarij: recimo, da trenutno uživate 2000 kcal dnevno in ste na stabilni teži – tudi porabite 2000 kcal. Nato se odločite shujšati in tako zmanjšati število kalorij na 1500 ter povečati fizično aktivnost. Tako torej zaužijete 500 kcal manj in bi morali izgubiti pol kilograma na teden. Žal takšen scenarij nikoli ne deluje dolgoročno. Zakaj? Če za dnevno delovanje potrebujemo 2000 kcal, zaužijemo pa jih le 1500, naše telo ve, da se bomo na takšen način izstradali, zato prilagodi delovanje metabolizma na okoli 1400 kcal. Sedaj torej zaužijemo 1500 kcal in jih porabimo 1400. Zato kmalu nehamo hujšati, prav tako pa se počutimo utrujene in razdražljive – telo ne deluje optimalno.

V primeru postenja pa telo še vedno porablja 2000 kcal dnevno, kljub temu, da sedaj ničesar ne vnašamo vanj. Kako je to mogoče? Ker smo zamenjali vir energije. Telo začne uporabljati maščobe in ker je teh v telesu dovolj na voljo, ne zmanjša porabe. Noro ane?!

Izgubljanje maščobe med postenjem

Post nikakor ni način za hitro izgubljanje kilogramov. Med postenjem človek povprečno izgubi 200g maščobe na dan – to pomeni, da v šestih dneh postenja izgubimo le 1,5kg. Tehtnica bo pokazala manj, vendar smo med postenjem izgubili tudi vodo, to težo pa seveda hitro pridobimo nazaj.

Komu se postenje odsvetuje?

  • Otrokom
  • Nosečnicam
  • Osebam z motnjami hranjenja

Post in fizična aktivnost

Povprečen človek (in ne vrhunski športnik) naj bo fizično aktiven enako med postom kot pred začetkom postenja, saj bo telo uporabilo zaloge maščobe za dovolj energije. Seveda, če se prej še nikoli niste postili oziroma v prehrano vključujete veliko ogljikovih hidratov, boste potrebovali nekaj časa, da se prilagodite.

Tako. To je nekaj zanimivih »ocvirkov« iz intervjuja z dr. Fungom. Vsem toplo priporočam, da poslušate njegov celoten intervju tukaj. Nikar ne spreglejte recepta, ki bo objavljen v petek in se prijavite na novičke spodaj, lahko pa mi sledite tudi na Facebooku ali Instagramu <3

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply