Pijte dovolj vode!

Če vas vprašam, katere so navade, ki jih moramo osvojiti, da bomo zdravi, je med njimi gotovo pitje vode. Ob rojstvu, je naše telo sestavljeno kar iz 75% vode. Predstavljajte si – 75%!!! Ta odstotek se nato z leti zniža in se pri odraslem človeku ustavi na 55%. Voda je torej zelo pomemben del našega življenja že od samega začetka. Brez nje bi težko zdržali več kot nekaj dni – brez hrano smo lahko veliko dlje, čeprav se marsikomu zdi že en sam dan brez obroka nevzdržen :D.

Prepričana sem, da to za vas ni bilo ničesar novega ter da se vsi zavedamo, da voda MORA biti del našega vsakdana. Zakaj torej ponovno odpiramo to temo? Zato, ker menim, da o tem premalo razmišljamo in bi vam torej rada naštela še nekaj dodatnih razlogov oz. vas spomnila, zakaj je pomembno skrbeti za zadostno hidracijo

Voda vpliva na delovanje možganov in nivo energije

Možgani so sestavljeni iz približno 85% vode, zato je le-ta izredno pomembna za učinkovitost njihovega delovanja. Z dovolj vode smo bolj osredotočeni, lažje in hitreje razmišljamo ter smo bolj kreativni, velik pomena pa ima tudi pri proizvodnji hormonov in živčnih prenašalcev. Dnevno pitje zadostnih količin vode je ključno, ker je možgani ne morejo skladiščiti in »hraniti za hude čase« ;). Dehidracija torej povzroča težave z osredotočenostjo, popoldansko utrujenost, glavobole, nespečnost, čustveno nestabilnost, razdraženost ali celo depresijo. Ok, vem kaj si sedaj mislite: zakaj gremo v skrajnosti? Pa so res? Študije kažejo, da če izgubimo 1% vode v telesu, se lahko naše kognitivne sposobnosti zmanjšajo za 5%. V raziskavi, kjer je sodelovala skupina mladih žensk so pokazali, da je 1.36% izguba tekočine v telesu kot posledica rekreacije, vplivala na razpoloženje in koncentracijo ter povečala pogostost glavobolov (seveda ne ciljam na to, da prenehajte telovaditi 😀 želim vas le prepričati, da takrat spijete kozarec vode več).

Pomaga izboljšati športne rezultate

Kot sem že omenila, lahko že blaga dehidracija opazno vpliva na delovanje našega telesa. Pri športnikih je to zelo pomembno zato, ker pogosto le-ti skozi potenje izgubijo med 6 in 10% tekočine! To lahko vodi v težave z uravnavanjem telesne temperature, zmanjšanje motivacije in povečanje utrujenosti. Pogosto občutijo treninge kot veliko bolj fizično in mentalno zahtevne, kot sicer. Študija, kjer so preučevali dosežke maratoncev in triatloncev je pokazala, da so bili njihovi rezultati ob dehidraciji med  7% in 60% slabši kot sicer. Pri body-builderjih so opazili, da so se njihovi dosežki poslabšali ob 3% dehidriranosti. Torej – če želimo čimbolj optimalne rezultate je pomembno, da spijemo dovolj vadbe pred, med in po rekreaciji.

Ostali vplivi

Voda je zelo pomembna za učinkovito delovanje ledvic. Te vsakodnevno prefiltrirajo med 120 in 150 LITRI tekočine. Če ledvice ne delujejo pravilno, se odpadne snovi in odvečno tekočina lahko začnejo skladiščiti v telesu, kar lahko v primeru, da se težava ne odpravi, vodi do odpovedi ledvic.

Premalo tekočine naredi kožo izsušeno, hitreje se poškoduje in hitreje se tudi stara, kar je v dobi selfijev in IG-zgodbic katastrofalna novica – filtrov pa tudi žal ne moremo uporabljati v živo!

Ob zadostni tekočini se hrana lažje in bolj gladko premika po črevesju. Dehidracija torej vpliva tudi na prebavo ter lahko povzroči zaprtost.

Po vsem tem naštevanju torej ni nikakršnih razlogov, da ne bi vode vedno imeli s sabo. Pa še te simpatične flaške so sedaj tako popularne 😉 Pa ti, piješ dovolj vode?

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply