Piknik po pameti

Čas piknikov se je že dodobra razvnel. Za večino ni lepšega od cmarjenja čevapčičev ob dobri družbi na brezskrben poletni dan. Poleg tega, da so pikniki zabavni, je odlično tudi to, da ni potrebnih več-urnih predpriprav, če si tega ne želimo. V trgovinah lahko najdemo ogromno že začinjenih dobrot, ki jih le samozavestno vržemo na žar in opazujemo, kako se spreminjajo v slastno pojedino. Kako pogosto pa se ustavimo in preverimo sestavine (ter dejansko vemo, kaj so)?

V današnjem članku bom opisala in pojasnila najpogostejše aditve, ki se pojavijo v vnaprej začinjenih čevapčičih, pleskavicah in ražnjičih. Namen današnjega zapisa je pojasniti zakaj se te snovi sploh dodajo in kako telo nanje reagira, da se boste lažje in bolj informirano odločili, kaj želite na svojem krožniku in kaj boste rajši pustili na polici v trgovini.

Dekstroza – dekstroza je enostavni sladkor, ki je naravno prisoten v marsikaterem živilu, npr. v sadju ali v medu. Najpogosteje ga pridobivamo iz koruze, velikokrat pa se pridobiva tudi iz pšenice ali riža. Uporablja se kot sladilo, podaljšuje življenjsko dobo produkta in izboljšuje njegovo teksturo. Dodaja se ga omakam, piškotom, energijskim pijačam, najdemo pa ga tudi v predzačinjenem piščančjem mesu.

Askorbinska kislina (E300), natrijev askorbat (E301) – sliši se strašno, kajne? V resnici je to sintetično pridobljen vitamin C. Askorbinska kislina se dodaja predvsem mletemu mesu, da se prepreči oksidacija ter razbarvanje živila – sprememba barve sicer ne vpliva na kvaliteto in uporabnost, bo pa marsikateri kupec takšno meso rajši pustil na polici, ker enostavno ne izgleda sveže.

Natrijev glutaminat (E620-E625) – ojačevalec okusov, ki je v uporabi že več desetletij. Je naravno prisoten v marsikaterem živilu, industrijsko pa se ga proizvaja s fermentacijo sladkorne pese, sladkorne trsa ali melase. Zakaj se dodaja živilom? Preprosto povedano – natrijev glutaminat se uporablja zato, da proizvajalec prelisiči vaše možgane, ki menijo, da hrana, ki jo uživate, vsebuje več beljakovin ter je hkrati veliko bolj hranilna, kot v resnici. Poleg tega natrijev glutaminat vzpodbudi proizvodnjo inzulina, kar povzroči padec sladkorja v krvi. Rezultat? Čez dobro uro bomo ponovno lačno obirali tiste slastne perutničke, ki so še ostale od kosila. Posamezniki tudi poročajo o težavah, kot so glavoboli, slabost, potenje, bolečine v prsih in povišan srčni utrip, vendar simptomi niso podprti s strani kakršnekoli študije. Natrijev glutaminat najdemo navedenega pod različnimi imeni v sestavinah. Prepričani ste lahko v vsebnost tega aditiva, če na izdelku zasledite katero od sledečih sestavin: natrijev glutamat, ekstrakt kvasa, hidrolizirane rastlinske beljakovine, teksturirani proteini, glutaminska kislina, izvlečki rastlinskih beljakovin.

Natrijev acetat (E262) – uporablja se kot konzervans – upočasni rast bakterij v živilu ter podaljša rok uporabe. Bil naj bi zelo varen za uživanje – o negativnih vplivih na telo (v zmernih količinah, seveda) ni poročala do sedaj še nobena študija.

Natrijev citrat (E331) – uporablja se kot konzervans, stabilizator in emulgator kislosti, njegova uporaba je dovoljena tudi v ekoloških izdelkih.

Difosfat (E450) – uporablja se ga večinoma bolj v estetske namene. Difosfat zagotovi, da so hrenovke z žara res tiste prave barve ali pa da se meso sčasoma ne razbarva, ko čaka na policah V zmernih količinah je varen za uporabo, v večjih pa lahko poseže v ravnovesje mineralov v telesu.

Karagenan (E407) – navajeni smo ga prevsem v mlečnih izdelkih, sama pa sem ga našla tudi v piščančjih nabodalcih. Pridobiva se ga iz morskih alg in je uporabljen predvsem kot gostilo. Marsikdo trdi, da gre za kancerogeno snov, vendar študije do sedaj tega še niso potrdile. Žal teh trditev prav tako še niso ovrgle, marsikomu pa povzroča tudi prebavne težave in vnetja, kar lahko vodi do resnih težav.


To so torej aditivi, ki jih najpogosteje najdemo v prepripravljenem mesu za žar. Seveda to ne pomeni, da so prisotni v vseh čevapčičih in piščančjih nabodalcih – če nekaj pozornosti namenimo etikeetam, bomo zagotovo hitro našli živila, ki ustrezajo naši filozofiji ter načinu prehranjevanja. Informacije so moč in več kot vemo, boljše odločitve lahko sprejemamo zase in svoje bližnje.

Ne pozabi na nov recept, ki bo objavljen že v petek! Prijavi se na novičke spodaj, da boš prvi/a obveščen/a o objavi! Spremljaš pa me lahko tudi na Facebooku in Instagramu. 🙂

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply