Prehrana & hujšanje – kje začeti?

Sprejela si odločitev, da spremeniš svojo prehrano, ker želiš izgubiti kakšen kilogram (ali pa več) in se bolje počutiti v svoji koži. Super, trdna odločitev, da je zdaj pa RES zadosti in želiš nekaj veš ni enostavna!!! Ampak…kaj pa zdaj?

Pogosto dobim vprašanje – kje sploh začeti prehrani? Naj štejem makro hranila? Naj štejem kalorije? Naj izločim vse OH? Katero dieto naj izberem?

Torej. Naj najprej poudarim – shujšati se da na vsakem režimu –  primal, paleo, keto, lchf, vegansko, beljakovinsko…VSE deluje, v kolikor naredimo energijski deficit. Zato si lahko popolnoma svobodna in se lahko po lastnih željah in osebnih prepričanjih odločiš, kaj bi tebi najbolj ustrezalo.

 

Če me že dlje časa spremljaš pa veš, da sem sama podpornica primal/paleo prehrane – torej prehrane po smernicah naših prednikov. To pomeni, da zagovarjam nižji vnos ogljikovih hidratov (ki se sicer spreminja glede na letni čas), povišan vnos maščob in uživanje lokalne, sezonske hrane. Zato se bom osredotočila na najboljši načrt za izgubo kilogramov po tem principu.

  1. Začni postopoma – gotovo si že slišala pritožbe, da se ob izločitvi velikega deleža OH pri marsikateri pojavijo glavoboli, slabše počutje, padec energije? To se zgodi zato, ker naše telo pade v ŠOK. Vse se je postavilo na glavo, kar naenkrat vira energije, ki ga je bilo navajeno, ni več in ne ve kaj naj naredi. Temu se izognemo, če ne delamo drastičnih sprememb, ampak jih uvedemo korak za korakom.
  2. Zelo je pomembno, da uživaš le 3 obroke dnevno, brez vmesnih prigrizkov.
  3. Drage moje – vem, da ne maramo tehtnic in prehranskih dnevnikov. Ampak, če hočemo imeti dober vpogled v to, kaj vnašamo v svoje telo in narediti konkretne spremembe, potem je ta korak neizogiben. V zvezek, na računalnik ali pa na telefon si vnašaj TOČNO koliko česa poješ (ne približno, ker znamo zelo radi podceniti količine). Vnašaj obroke vsaj prvi teden – obljubim, da se ti bo marsikaj razjasnilo.
  4. Bodi pozorna, da so vsak dan na krožniku beljakovine.
  5. V prvi fazi izloči vsa žita, ki vsebujejo gluten, sladkor, predelana živila in rastlinska olja.
  6. Postopoma začni izločati tudi ostala žita, nadomesti jih s škrobnimi živili (torej npr. prvi teden jih uživaš 3x tedensko, drugi teden 2x, itd.).
  7. V drugi fazi začni zmanjševati uživanje škrobnih živil, ki jih nadomestiš z maščobami (olive, bolj mastni kosi mesa, oreščki, semena, oljčno olje) – zmanjšuješ tako, kot pri prvem koraku.
  8. Glavnino tvojih krožnikov (vizualno) predstavlja sveža, sezonska zelenjava (hej zdaj je je že kar nekaj), manjši del beljakovine (najbolje živalske), vedno pa naj bodo prisotne tudi zdrave maščobe.

Kakšne količine posameznih kategorij (OH, beljakovine, maščobe) uživaš je seveda odvisno od stopnje tvoje aktivnosti.

Če boš sledila zgornjim navodilom, boš svoje telo postopoma naučila uporabljati lastne maščobne zaloge brez neprijetne »faze prilagajanja«, kilogrami se bodo topili ne da bi se počutila prikrajšano, ti pa boš še malo bolje spoznala svoje telo in kako deluje. In ja, gre za PROCES, vsak teden ne bo šlo vse gladko, zagotovo se ti bo zgodilo, da te bo zaneslo v napačno smer in boš napadla tisto sladico, ampak to je vse del tvoje poti. Pomembno je, da se pobereš, ponovno osredotočiš in zasleduješ cilj.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply