Primal Šmoren

*Primal*LCHF*Gluten-free*Sugar-free*

Šmoren. Ali pa cesarski praženec. Kako je sploh nastal? O njem kroži več anekdot, vse pa vključujejo avstrijskega cesarja, Franca Jožefa I..

Prva pravi, da je bila ta jed pripravljena za njegovo soprogo, Elizabeto Bavarsko, ki je imela tipičen problem – kako ohraniti vitko linijo. Svojemu kuharju je naročila, naj ji pripravlja »lahke« sladice (nekaj kar njenemu možu ni bilo po godu). Ko je ta ob naslednjem obroku predstavil svojo kreacijo, jo je Elizabeta zavrnila, saj naj bi bila prebogata. Tudi Franc je nekoliko namrgodeno zrl v svoj krožnik, a je vseeno preizkusil »kakšen šmoren je sedaj to pripravil njihov kuhar«. Presenetljivo je cesarju sladica tako teknila, da je pospravil tudi soprogino porcijo, jed pa je dobila ime Kaiserschmarrn (cesarski praženec).

Druga anekdota opisuje cesarja kot velika ljubitelja palačink, ki so morale biti res tanke. Kadar se je kuharju recept ponesrečil in so palačinke bile predebele, jih je pojedlo osebje – v tem primeru je to bil »šmoren, ki se ga ne sme postreči cesarju«.

Kakorkoli že, meni je šmoren zelo pri srcu, vendar pa se mu izogibam, saj vsebuje žita. Obstaja tudi že ogromno LCHF receptov, ki pa vsebujejo mandljevo ali kokosovo moko, ki jih pogosto ni v moji omari, želela pa sem ga tudi nekoliko poenostaviti in iz njega narediti ultimativni zajtrk.

In mislim, da mi je uspelo! Spodnji šmoren sicer ni puhast, kar cesarjevi soprogi ne bi bilo pretirano všeč, vendar pa vsebuje le 2 sestavini in je brez sladkorja, v kombinaciji z navadnim (ali grškim) jogurtom in borovnicami pa predstavlja noro zdrav, dober in nasiten obrok, ki zagotovo ohranja vitko linijo in bi mu zato tudi Elizabeta Bavarska lahko dala priložnost.

Navodila:

  1. Jajca dobro premešajte z lanenimi semeni in začimbami ter pustite stati 10-15 minut (toliko, da se zmes zgosti).
  2. Medtem borovnice odtalite v kozici.
  3. V ponvi segrejte maslo, nato pa dodajte celotno zmes in počakajte da se dobro zapeče (približno 3 minute na vsaki strani)
  4. Šmoren prestavite na krožnik in ga razrežite na blazinice.
  5. Prelijte z jogurtom in borovnicami. 

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply