Solata iz kodrolistnega ohrovta

Iz firbca imamo letos na vrtu tudi kodrolistni ohrovt. Zaželela sem si ga predvsem za peko hrustljavega čipsa, da bi lahko popečene listke glodala zvečer ob dobrem filmu. Super načrt, me ni pa nihče opozoril KOLIKO tega zraste! :O Bolj kot ga jemo, več ga je! Pa še filmov je zmanjkalo. Kaj pa zdaj? Preprosto – naredimo solato. Ampak sami skodrani ohrovtki znajo biti kar malo grenki. Zato je potrebno dodati nekaj močnih okusov, da so jim kos.

Ko sem po predalih iskala sestavine, ki bi jih lahko dodala, sem nekje v kotu zagledala posušene inkovske jagode. Kaj za vraga je pa to? Tudi sama sem imela enako reakcijo v trgovini in ravno zaradi tega razloga so se znašle v košarici. Zlate inkovske jagode se imenujejo tudi andske češnje. Gre za starodavno vrsto sadja, ki uspeva v predelu perujskih Andov. So bogate z beta-karotenom, vitaminom C, tiaminom, niacinom in fosforjem. Vsebujejo tudi precej beljakovin in so ene najboljših virov prehranskih vlaknin.

Te čudne jagode so slišati odlično, ampak kaj, če niste tako kot jaz in ne kupite vseh čudes, ki se znajdejo na trgovskih policah? Zamenjate jih lahko z goji jagodami ali pa kar z rozinami – meni so zlate ljubše. Brez kompliciranja!

Poleg jagod so se v mojem krožniku znašli še nalistani mandlji, celotno zadevo pa sem prelila z mešanico kvalitetnega oljčnega olja Morgan, balzamičnega kisa, limono, sol in žličko medu. Predlagam, da vse zmešate v majhnem kozarčku, poskusite in po potrebi prilagodite. Preliv mora biti ODLIČEN že kar tako – na žlico 😀

Sestavine:

 • Kodrolistni ohrovt
 • Oljčno olje Morgan
 • Balzamični kis
 • Sok 1 limone
 • Sol
 • 1 žlička medu
 • Nalistani mandlji
 • Inkovske jagode (ali goji jagode ali rozine)

Navodila:

 1. Ohrovtove liste nastrgajte. Stebla porabite za juho ali smoothieje.
 2. Oljčno olje dobro vtrite v liste – najbolje kar z roko
 3. Zmešajte balzamični kis, limono, sol in med, prelijte čez solato in dobro zmešajte.
 4. Po vrhu potrosite mandlje in inkovske jagode.

Dober tek!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply