Športaj levo, športaj desno

Fitnes. Tek. Spinning. Bootcamp. Navdušenje nad vsakodnevnim znojenjem na fitnes napravah in primerjanje rezultatov je IN! Koliko kil pa ti dvigneš?

Ne razumite me narobe – prav je, da si vzamemo čas, da si splaniramo dan in vanj vključimo tudi šport. Vendar pa je gibanje še veliko več kot ena ura v fitnesu. V stroki se pojavlja izraz »active couch potato«, ki se nanaša na tiste, ki si redno vzamejo čas, da se razmigajo, sicer pa večino časa preživijo za mizo v pisarni. Študije kažejo, da več časa kot sedimo, večje je tveganje za razvoj različnih bolezni.

Iz tega sledi, da vsakodnevnega, enostavnega gibanja (kot je krajši večerni sprehod) nikakor ne smemo zanemariti. Še nekaj plusov:

  • Pomaga pri ohranjanju teže – nikar se ne slepimo, s hojo si ne moremo pridobiti sixpacka, vseeno pa bomo tako krepili mišice in (zmerno!) izgubljali maščobo v telesu, kar ni zanemarljivo.
  • Zmanjšuje stres – to ste verjetno že sami ugotovili: po resnično napornem dnevu, nekaj minut na svežem zraku naredi čudeže za naše telo, zniža krvni pritisk ter zmanjša nivo kortizola (stresni hormon)
  • Izboljšuje delovanje možganov – sprehodi pomagajo pri učenju in koncentraciji predvsem pri mlajših, vzpodbujajo pa tudi kreativnost. Zanimiva študija iz leta 2013, ki je pokazala, da so tiste osebe, ki so lahko prehodile večje razdalje v šestih minutah, dosegale boljše rezultate na testiranjih logike in spomina

Se pravi, če gremo na sprehod bomo lepši, bolj veseli in pametnejši! Kdo si ne bi tega želel? 😉 Verjamem, da smo tu vsi na isti strani, ampak KAKO, če smo cele dneve v službi? Poskusite uporabiti kakšnega od spodnjih nasvetov:

  • Poskrbite, da vsako uro vstanete od mize za nekaj minut – naj bo to doma ali v službi
  • Izkoristite odmor za malico in vanj vključite tudi sprehod iz pisarne – vem, da je zunaj že zelooo mrzlo, da je včasih veliko lažje ostati notri s skodelico čaja, da imamo velikokrat ogromno dela in šteja vsaka minuta…in še cel kup drugih razlogov, za katere ne dvomim, da so pomembni – ampak vi in vaše zdravje sta prav tako pomembna 😉
  • Poskusite si malo otežiti delo – parkirajte ulico dlje od pisarne, pojdite peš do trgovine, namesto dvigala uporabite stopnice vsaj za eno nadstropje.

Pa ne pozabite – skrb za zdravje in dobro počutje se bo odražala tudi v vseh ostalih delih življenja – v karieri, razmerju, družini. ZMIGAJTE SE! 😉

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply