Stevia

Teden je naokoli, sladil pa nam še vedno ni zmanjkalo 🙂 Danes je na vrsti stevia, rastlina, ki nam je bila do nedavnega precej neznana. Zato pa je toliko bolj popularna v Južni Ameriki že več kot 1500 let. Prvi so jo uživali Gvarani, ljudstvo, ki živi ob rekah Paragvaj in La Plata. Imenovali so jo »kaa he-he« (sladka zel), uporabljali pa so jo za mehkejšo kožo, izboljševanje prebave, uravnavanje sladkorja v krvi, glajenje gub ter celo zdravljenje ran.

Stevia je bila predstavljena javnosti leta 1931, ko sta francoska kemika izolirala steviol glikozid – snov, ki daje stevii značilen izredno sladek okus. Ko so v letu 1988 odkrili, da je veliko varnejša za uživanje od aspartama ali saharina, je njena uporaba močno narastla – na Japonskem je stevia predstavljala 41% vseh zaužitih sladil. (Klik)

Glede stevie si danes znanost ni enotna. Nekateri nazdravljajo njenim pozitivnim lastnostim, drugi spet opozarjajo o morebitnih negativnih učinkih.

Ker stevia skoraj ne vsebuje kalorij, hkrati pa je zelo sladka, je mogoče, da ob pogostem uživanju pride do težav pri inzulinskem odzivu telesa na signale, ki jih pošiljajo naše brbončice. Kljub temu je rastlina priporočena za uživanje, če ste sladkorni bolnik, raziskave nakazujejo celo izboljšanje uravnavanja krvnega sladkorja.

Nekateri so zaskrbljeni tudi zato, ker je stevia bila v preteklosti uporabljena pri preprečevanju nosečnosti. Izvedenih je bilo več študij glede vpliva na plodnost na živalih, ki so pokazale mešane rezultate.

Podporniki jo zagovarjajo predvsem zato, ker naj bi delovala protivnetno, antibakterijsko in zmanjševala možnost za razvoj raka, vendar še ni na voljo dovolj informacij, da bi lahko z gotovostjo trdili, da pomembno vpliva na naše zdravje.

Ne glede na vse hvale in kritike velja, da stevia v manjših količinah ni škodljiva ter je tako varna za uporabo v kuhinji, predvsem za sladkorne bolnike in vsem, ki se rajši poslužujejo brezkaloričnih sladil.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply