Štirje stebri zdravja 2/2 – prehrana in gibanje

V prvem delu članka smo izvedeli vse o mentaliteti in pripravljenosti – stebra, ki sta naša predpriprava, osnovni pogoj, in tako ključna za naš uspeh. Danes bom govorila o prehrani in gibanju.

Prehrana in gibanje uživata veliko pozornosti s strani medijev in zdravstva, zato sem prepričana, da ni nikogar, ki se mu ne bi vsaj malo zdelo, da sta nekako povezana z zdravjem :D. Težava je v tem, da je na voljo ogromno, pogosto nasprotujočih si, informacij. Kaj je tisto res pomembno, česa se moramo zavedati?

Prehrana

Prehrana je veliko več kot samo sledenje zadnjim trendom ali navodilom nutricistov/osebnih zdravnikov.  To pa zato, ker sebe in svoje telo najbolje poznamo mi sami, oziroma imamo samo mi možnost resnično vedeti kaj nam ustreza in kaj ne. Žal so izdelki na policah pogosto prenasičeni z raznoraznimi aditivi, ki vplivajo na našo percepcijo, stik s hrano in presnovo – težko je vedeti ali nam določena vrsta hrane resnično ustreza, če pa smo jo zaužili s kopico dodatkov. Šele, ko damo telesu priložnost, da se spočije od vseh snovi, ki vznemirjajo in motijo njegovo delovanje, bomo tudi sami hitreje ugotovili kaj nam je ok in kaj bi rajši dali na stran. Kako to naredimo? Z izločitvijo vseh snovi, ki lahko potencialno  razdražijo našo prebavo in na splošno vplivajo na počutje za tri tedne. To so mlečni izdelki, stročnice, gluten, sladkor, alkohol in kava. Po poteku treh tednov, vsako izmed kategorij postopno vračamo nazaj v telo ter smo hkrati pozorni na telesne in duševne spremembe, ki jih doživljamo. Zapomnite si – nismo si vsi enaki, zato moramo vsak zase ugotoviti kaj nam ustreza in ne samo slediti priporočilom drugih.

Gibanje

Marsikdo ob izrazu gibanje dobi namrščen izraz na obrazu, ker si predstavlja večurno dvigovanje uteži v fitnesu ali pa tekaški maraton, kjer obležiš na cilju in te potem 14 dni vse boli. Želim si, da bi na šport in razgibavanje gledali še drugače kot na način, da postanemo suhi in si upamo na plažo brez majice. Če primerjamo naš način življenja in takšen, ki so ga živeli samo nekaj desetletij nazaj, je povsem upravičeno reči, da sedaj presedimo veliko veliko več kot kadarkoli prej.

Naša telesa so namenjena temu, da smo v konstantnem pogonu, da hodimo, plezamo, skačemo. In res je, strinjam se, ko smo v službi bomo težko skakali z mize na mizo in plezali po stropih. Kar želim poudariti je, da moramo ohranjati gibljivost svojih teles skozi različne športe in igro ne samo iz estetskih razlogov, temveč tudi zato, da bomo ostali gibki tudi, ko bomo starejši – da lahko še naprej hodimo v hribe, da se lahko igramo s svojimi otroki, vnuki, da smo zmožno poskrbeti sami zase in lahko živimo tako kvalitetno kot smo pri dvajsetih. In zato naj se gibanje ne ustavi samo pri bench pressih v bližnjem fitnesu, ampak naj bo kombinacija različnih aktivnosti, kjer deluje telo kot celota (ne samo da izoliramo posamezne mišice) – kolesarjenje, ples, trx, borilne veščine, joga (tudi moška populacija bi se morala začeti zavedati pomembnosti fleksibilnosti 😉 ), boks, ali pa plezanje po drevesih…karkoli kjer najdeš veselje in izziv. In pa poskrbi za dobro družbo 🙂

To so torej štirje stebri zdravja. Mentaliteta, pripravljenost, prehrana, gibanje. Skozi zavedanje kako pomembno je njihovo ravnovesje ne bomo samo izboljšali svojega počutja in delovanja telesa, temveč se izboljšamo tudi na vseh drugih nivojih – razmerja, kariera. So korak k našemu optimalnemu delovanju. In kdo si ne bi želel tega? 🙂

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply