Telovadba ni za hujšanje

Iskreno – kateri je tisti glavni razlog zaradi katerega obujete teniske ali se odvlečete do najbližjega fitnesa? Mislim, da bi odgovor večine bil, »ker želim shujšati«. Naj vam zaupam skrivnost – s telovadbo boste zelo težko shujšali. Zakaj?

Malo premislimo kako gre ponavadi takšna zgodba? Zagledam se v ogledalu in si rečem »Kaj si ja nor, tako pa ne gre več naprej! Skrajni čas je, da se nekaj spremeni«. Dopustov je konec, čas je da se vzamem v roke. Trikrat na teden v fitnes, brez izgovorov! Kupim karto, izbrskam staro trenirko, ki je ležala nekje na dnu omare. OK, takšna ne morem tja. Plus potrebujem nekaj motivacije. Hitro v Hervis po nove pajkice! Uff ja, to je pa veliko boljše 😉 sedaj pa gasa!

Prvi teden – uau, super, saj mi kar gre. Pa tale novi komad od Calvina gre ful v uho. Mislim, da sem nareta za miganje.

Drugi teden – ok, gremo, saj ni prehudo. Se mi zdi, da je rit že malo manjša?!

Tretji teden – torba, voda, fitnes, domov, spat, ponovi

Četrti teden – če še enkrat slišim »Feels« bom skočla skozi okno

Peti teden – pa dej no, kje je kakšna sprememba?

Šesti teden – ja itak, da imam čas za kino, nič pametnega ne počnem.

In BUM! Moje super namene so preglasili minioni  – ah, te barabe. Nimate vsi popolnoma enake izkušnje, ampak dejstvo je, da ponavadi gre nekako v tem smislu. Zakaj?

Zato, ker je naša motivacija za telovadbo IZKLJUČNO izguba teže. To pa enostavno traja predolgo, da bi uspeli zdržati. Tisti, ki ste npr preizkusili LCHF (low carb – high fat) način prehranjevanja, boste potrdili, da so kilogrami začeli kopneti že v nekaj dneh. Večina tako ne pomisli na telovadbo. Zakaj bi se mučili? Zakaj bi vsak dan trpeli, kilogrami pa se ne bi premaknili. Velikokrat tehtnica pokaže tudi nasprotno od tega, kar si želimo. In seveda si govorimo, da je to zato, ker pridobivamo mišice in je to enostavno edino logično. Logično in pravilno ali ne. Vseeno nam ni všeč. Mrš.

Ta članek do sedaj zveni kot ena velika kampanija proti telovadbi. Pa je daleč od tega. Sama telovadbo vključujem v svoj urnik kolikor je le mogoče. Dnevi, ki se začnejo z  jogo, so meni zelo pri srcu. In s tem začenjam odgovor na vprašanje, zakaj bi morali vključiti telovadbo v svoj vsakdan. Preprosto povedano zato, ker je zdravo. Ste že slišali stavek, da bi človek, ki bi vse pozitivne učinke, ki jih prinaša telovadba, združil v eno tabletko, postal milijonar? Izboljševanje spomina, zmanjšanje tveganja nastanka različnih vrst raka, višanje kostne gostote in upočasnitev staranja, so le nekatere izmed številnih koristi, ki jih telovadba nudi. Meni se zdi izjemno tudi to, kako zelo pomaga pri obvladovanju stresa. Kolikokrat se vam je zgodilo, da ste prišli iz službe ekstremno zdelani, slabe volje, z mislimi pa še vedno pri projektu, ki ga morate nujno dokončati. Kaj, če bi naslednjič, namesto da takoj nejevoljno nadaljujete z delom, odložili torbo, se obrnili in odšli na kratek sprehod, da se malo nadihate svežega zraka in pustite možganom, da se malo sprostijo? Že nekaj minut naredi čudeže. Kaj, če bi svoja jutra začeli z nekaj razteznimi vajami, namesto, da se že ob sedmih zjutraj sekirate glede vseh obveznosti, ki vas čakajo. Dan tako začnete s popolnoma drugačnim odnosom in pogledom.

In ne pozabite – ni potrebno, da telovadite vsak dan, več ur. Pomembno pa je, da postavite sami sebe na prvo mesto in si določite KDAJ si boste vzeli čas za svoje zdravje. Lahko je to 10 minut trikrat na teden. Mogoče se vam sedaj to zdi popolnoma brezveze. Kaj pa naredi te pol ure? Ampak pomislite. S tem, ko se zavežete, da boste trikrat na teden odšli na sprehod, se spremenite iz osebe, ki sedi na kavču, v rekreativca, ki aktivno preživlja svoje popoldneve. In to je odličen občutek!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply