Vitamin D: Vitamin na katerega nikar ne pozabite čez zimo!

Oktober je tu in to pomeni, da moramo pomahati poletju in soncu v slovo ter se pripraviti na hladne dneve. Vroč čaj in deka postaneta naša najboljša prijatelja. Ker sonca ni več dovolj, to pomeni, da smo prikrajšani za ultra pomemben vitamin – vitamin D. Beri dalje, če te zanima ZAKAJ je ta hormonček tako zelo pomemben in KAKO doseči dovolj visoke nivoje v telesu.

Zakaj je pomemben?

Vitamin D je esencialni hormon, ki regulira rast celic in preprečuje nastanek ogromno bolezni. Sintetizira na koži, ko jo izpostavimo soncu, in se nato metabolizira in aktivira v jetrih in ledvicah.

Igra osrednjo vlogo pri presnovi kalcija, fosforja in magnezija,  in izboljšanju vsrkavanja ključnih hranil, kot sta vitamin A in C, krepi imunske, srčne in nevrološke funkcije in izražanje genov.

Vitamin D vpliva na približno 200 genov (imamo okoli 24,000 genov), vpliva na višji nivo hormonov, ki pozitivno vplivajo na naše počutje, kot sta beta endorfini in serotonin. Rast celic in njihovo obnovo regulira predvsem tako, da vpliva na zelo pomemben P53 gen, ki nadzoruje na stotine milijonov dnevnih dogodkov, ki se zgodijo v naših celicah – njegova vloga je npr. obveščanje celic, ko nastanejo težave, in jim naroča, da se naredijo potrebne spremembe. Vključen je tudi v apoptozo – naravno samouničenje odvečnih ali poškodovanih celic preden postanejo maligne. Če nam vitamina D primanjkuje, se bo delovanje gena P53 zmanjšalo oz. se bo izključil, kar poveča znantno tveganje za razvoj raka.

Nedavna študija je pokazala, da vitamin D zmanjšuje vnetja v telesu in je lahko zelo kritičen pri obvladovanju avtoimunskih bolezni, ker kontrolira rast celic, je ključen za zdravljenje ran.

Znanstveniki so pokazali, da imajo ljudje z odvečno težo po navadi tudi pomanjkanje vitamin D in vsaj ena študija je pokazala, da je povečano uživanje vitamina D zmanjšalo odstotek maščoba v telesu.

Nizek nivo vitamina D je bil prepričljivo povezan s povečanjem astmatičnih napadov pri otrocih in odraslih Aktivira območja v možganih, ki so odgovorne za naš bioritem.

Nedavna študija je tudi pokazala, da je pomanjkanje Vitamina D glavni vzrok drugih zdravstvenih težav, kot je depresija, bolečine v mišicah in bolečine sklepih.

Kako ga najlažje pridobimo?

Vitamin D najlažje sintetiziramo s pomočjo sonca. 15 – 20 minut sončenja dnevno (ko smo v kratkih rokavih in kratkih hlačah) je popolnoma dovolj, da zadostimo dnevnim potrebam. Točen čas je seveda odvisen barve naše kože – svetlejši kot smo, krajši naj bo čas sončenja. Če se sprašuješ kdaj je sonce dovolj močno – takrat, ko lahko ob daljši izpostavljenosti porjavimo.

Kaj pa kožni rak?

Marsikdo postane nervozen, ko predlagam, da naj se za krajši čas izpostavijo soncu brez zaščite. Ampak ali ste vedeli, da za vsako diagnozo kožnega raka, obstaja 55 diagnoz, ki so povezane s pomanjkanjem vitamina D?Raziskava na Univerzi v Kaliforniji je pokazala, da bi s preprostim povečanjem uživanja vitamina D lahko preprečili več kot 600,000 letnih primerov raka na dojki in raka debelega črevesa po svetu

Drugi viri vitamina D

Nekaj ga lahko dobimo iz hrane – največ ga najdemo v lososu, tuni, ikrah, jetrih, gobah in jajcih. Vendar pa bi za dovolj velike nivoje morali pojesti zelo veliko te hrane dnevno, prav tako pa je pomembno tudi kako je ta hrana vzgojena in pridobljena. Komercialna živila imajo zato minimalne nivoje vitamina D. Zaradi različnih dejavnikov in dejstva, da večina ne je lososa in jeter vsakodnevno, je smiselno razmisliti o vitaminu D v obliki dodatkov.

Zelo dobra ideja je torej v jesenskem in zimskem času jemati vitamin d v obliki kapsul ali spreja. Moramo biti pozorni, če so še kakšne dodatne primesi – definitivno ne potrebujemo magnezijevega stearata, ki sicer pomaga, da se kapsule ne sprijemajo med seboj, vendar pa poleg tega povzroča prebavne težave ali maltodekstrina oz. drugih sladil. Super je, če je zraven dodano olje, ker gre za vitamin, ki je topen v maščobi, ampak dajte pozorno prebrati KAKŠNO olje. Nekateri dodajo ekstra deviško oljčno olje ali pa kokosovo, ki sta oba izvrstna, nekateri pa dodajajo tudi olja nizke kvalitete, ki imajo veliko omega 6 maščob in definitivno ne koristijo našemu zdravju.

Koliko ga potrebujemo?

Priporočam, da dnevno zaužijete 2 000 IU (mednaodnih enot) vitamina D. Ta številka predstavlja minimalno vrednost, ki bi jo morali dosegati. Preveč vitamina D je zelo težko zaužiti (ni pa nemogoče), zato ne skrbite, tudi če ga dnevno vzamete več kot  sem predlagala.

Ker se vitamin D lahko shranjuje v koži, ga lahko vzamete enkrat tedensko in takrat nekoliko več – če pa ste tako kot jaz in imate radi rutino, ga jemljite dnevno.

Za natančne vrednosti predlagam, da se nivo vitamina D testirane pri svojem zdravniku in na podlagi rezultatov določite, koliko ga boste jemali (vaš nivo vitamina D definitivno ne sme biti nižji od 30 ng/ml) ter se ponovno testirajte čez nekaj mesecev, da primerjate vrednosti.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply