Vse o oljčnem olju

Oljčno olje je živilo s katerim je opremljena skoraj vsaka slovenska kuhinja. Uporablja se ga za začinjanje jedi in kuhanje, vsi pa tudi vemo za njegove številne pozitivne lastnosti, kot so visoka vrednost omega 3 maščobnih kislin in antioksidantov (predvsem biofenolov oz. polifenolov), ki izboljšujejo delovanje našega prebavnega sistema in preprečujejo marsikatero bolezen. Oljčno olje naj bi se v kulinariki uporabljajo predvsem kot začimba – za tisto piko na i, ki zaokroži celotno jed in ji da poseben okus.

Da bi izvedela več o pridelavi oljčnega olja, sem obiskala kmetijo Morgan v Grintovcu, ki se lahko pohvali s kar preko 800 oljčnimi drevesi. Iz njih pridelujejo ekološko ekstra deviško oljčno olje, kakovost pridelka pa potrjujejo s certifikati in z odličnimi rezultati iz številnih domačih in tujih tekmovanj.

Od oljke do olja

Pridelava oljčnega olja zahteva veliko predanosti in znanja, še pred tem pa je pomembno, da si zagotovimo ustrezne pogoje – ustrezna lega (svetlost, zračnost) in struktura zemlje. »Brez slednjih, olje nikoli ne bo stopilo iz povprečja«, je pojasnil Franc Morgan, čigar znanje o vzgoji oljk je rastlo skupaj z drevesi. Skrb je potrebna čez celo leto – od sredine marca pa do sredine aprila se oljke obrezujejo, do obiranja, ki se zaključi okoli novembra, pa je potrebno skrbeti, da oljk ne napadejo škodljivci – »Potrebno je delovati na preventivi, kurative ni.«

Da se zagotovi najvišja kvaliteta olja, je potrebno olive obrati preden popolnoma dozorijo, zato da obdržijo v sebi antioksidante. Če stiskamo zrele sadove, olju ostane le intenziven, gurmanski okus, vse zdravilne lastnosti pa se porazgubijo. Morgani obrane olive še isti dan prepeljejo v oljarno, kjer v 45 minutah nastane hladno stiskano oljčno olje – temperatura pri predelavi nikoli ne naraste čez 27°C.

Vrste olja

Olja razvrščamo podobno kot vino. Glede na okuse jih delimo na blaga, srednje intenzivna in intenzivna. Na velike razlike pa vplivajo predvsem postopki pridelave:

  • Deviško oljčno olje: pridobljeno neposredno iz oljk in le z mehanskimi postopki
  • Rafinirano oljčno olje: rafiniranje pomeni poseganje v sestavo olja in nižanje kakovosti. Postopka se poslužimo predvsem, ko sadovi niso bili obrani v najbolj primernem času oz. želimo pridelati večje količine olja in se zato okus, barva in tekstura olja prilagodijo z različnimi kemijskimi postopki.
  • Mešanica deviškega in rafiniranega oljčnega olja

Kako vedeti katero olje izbrati?

Slovenci se vedno bolj zavedamo, kako pomembno je uživati kvalitetno hrano, zato se ponudba ekoloških in domačih izdelkov povečuje. V poplavi proizvodov, oznak in marketinških kampanj pa je zelo težko vedeti kaj smo dejansko kupili. Veliko nas prisega na nakup oljčnega olja, ko se vračamo s Hrvaškega morja, vendar stari domačini pogosto svoje oljke popolnoma dozorijo ter jih za dan ali dva postavijo v morje, da dobijo svoj značilen intenziven okus – kar pa se odraža nato na slabi kvaliteti olja. Kako si torej zagotoviti, da smo res kupili prvovrsten proizvod?

Franc Morgan pravi, da je najboljši osebni stik – da se spoznaš z blagovno znamko in proizvajalcem, morda obiščeš kraj proizvoda in tako pridobiš vse potrebne informacije.

Marsikdo te možnosti žal nima. V tem primeru moramo pozorno preveriti embalažo, etikete in morebitne certifikate.

  • Če naletimo na oljčno olje, ki je shranjeno v prozorni steklenici, ga raje pustimo na polici, saj olje na svetlobi oksidira in postane manj kakovostno. Zato je tudi pomembno, da ga doma shranjujemo v omari in ne na polici.
  • Pomembno je tudi, da preverimo datum uporabe oz. datum proizvodnje. Olje, ki je starejše od dveh let je izgubilo vitamine in antioksidante in je tako primerno le še za cvrtje
  • Zaščitena označba porekla – je certifikat, ki zagotavlja sledljivost proizvedenega olja od oljčnika od končnega potrošnika. Takšno olje je tudi laboratorijsko pregledano, vsaka steklenička pa ima svojo serijsko številko. Je največje zagotovilo, da je olje, ki ga držite v rokah, res visoke kakovosti.
  • Ko olje kupimo, bodimo pozorni na vonj in okus. V kvalitetnem olju vonjamo svežino (nekateri pravijo sveže pokošeno travo) ter okusimo nekoliko pikantno noto.

Vzgoja oljk je umetnost, zato je za odličen ter kakovosten izdelek je potrebno vložiti ogromno znanja, truda in ljubezni. Kdor si želi biti deležen vseh pozitivnih lastnosti, ki jih oljčno olje ponuja, si mora zato tudi sam vzeti nekaj časa, preučiti ponudbo in presoditi komu zaupati. V Sloveniji imamo ogromno odličnih pridelovalcev, ki ponujajo resnično fantastične izdelke ter svoje delo opravljajo z velikim veseljem in predanostjo – prav to sem začutila, ko sem obiskala Franca in hči Jenny, zato se na kmetijo Morgan vsekakor še vrnem.Hej ti! Nikar ne zamudi naslednjega recepta. Hitro se prijavi spodaj na novičke, lahko pa mi slediš tudi na Facebooku in Instagramu.

In še posebna novica za vse bralce? Kmalu objavim novo nagradno igro <3! Vse informacije bodo na Facebooku :). Se beremo!

 

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply