Vse o spancu – 2. del: Kako izboljšati kvaliteto spanca – 5 nasvetov, ki zagotovo delujejo

Prejšnji ponedeljek sem vas ZELO vneto prepričevala, da si absolutno MORAMO vzeti čas za spanje. Spanec je prioriteta. Spanec je nujen, kot je nujno, da pijemo dovolj vode, jemo in se gibamo.

Danes omenjene nasvete tudi sama uporabljam, vendar moram priznati, da jih kdaj, še posebej, ko je potrebno zvečer kaj nujnega postoriti, ne upoštevam v celoti. . Če ne gre drugače, čez teden poskrbim za zadostno število ur, ostalih nasvetov pa se držim ob koncih tedna – KVALITETA spanca je prav tako, če ne še bolj, pomembna kot količina spanca 😉 .

  1. Vsakodnevna telovadba je dobro za nas. Pika. Ameriški raziskovalci so nekaj let nazaj analizirali podatke 3081 oseb, starih med 18 in 85 let, ter ugotovili, da se je kakovost spanca tistih, ki so se redno rekreirali, drastično izboljšala. Vprašanje pa je KDAJ je najbolj primeren čas za telovadbo. Marsikdo trdi, da jim naporen večerni trening pomaga zaspati ter se zjutraj zbudijo kot prerojeni. Spet drugi rajši telovadijo zjutraj ali tekom dneva, saj jih rekreacija prebudi in napolni z energijo. Kaj vam bolje ustreza, morate ugotoviti sami – mogoče pa je prava rešitev krajši večerni sprehod.
  2. Hladna spalnica. Dragi moji zmrzljivci – prezračite spalnice zvečer, tudi če je zunaj sneg. Idealna temperatura spalnice je med 15.5stopinjC in 19.4 stopinj C, vse izven teh okvirjev pa spanec zmoti. Zakaj? Razlaga je preprosta. Tekom dneva se temperatura našega telesa nekoliko spreminja (seveda ne govorim o ekstremih, ampak manjših odstopanjih) – najvišja je sredi popoldneva, najnižja pa zgodaj zjutraj. Ko zaspimo, se naše telo začne ohlajati in če mu pri tem pomagamo, vzpodbudimo globlji sen. Hladno okolje je pri tem seveda ključno. Bonus: raziskave kažejo, da spanje pri idealnih temperaturah poveča izločanje melatonina – hormona, ki nam, med drugim, pomaga zavirati staranje. Kako se boste torej odločili? Boste naspani in lepi ali se boste vpisali med vampirje?
  3. Službi vstop v spalnico prepovedan – zakaj? Zato, ker je spalnica prostor za dobro počutje in sproščanje in ne za nervozno odgovarjanje na e-maile. Spalnice ne smete povezovati s službo, če si želimo resnično kvaliteten počitek.
  4. Kava le za dopoldanski čvek. Ja, tukaj vas moram žal razočarati. Kavica moti spanec, kofein v njej pa potrebuje nekje od 6 do 8 ur, da se izloči – zato se tudi priporoča, da po 14. uri kavo rajši zapremo nazaj v omaro.
  5. TV, PC in telefoni. Saj to pa že veste. »Modra svetloba pa vse to«. Točno. Za optimalni spanec ugasnite televizijo, laptope in telefone ter jih ne odnašajte v spalnico, namesto nanizank pa rajši preberite kakšno knjigo. Vse lepo in prav, ampak koliko nas dejansko to dela? Meni uspe tu in tam, večino časa pa žal ne. Minimum, ki ga lahko naredimo: ko se odpravimo spati pustimo računalnik in TV v dnevni sobi, telefon pa dajmo na način letenja, da ne bomo še celo noč dobivali sporočil, da je »Marjetka všečkala našo sliko«.

To je to! Zgornji nasveti zagotovo delujejo in izboljšujejo spanje. Sigurno pa ste kdaj naleteli tudi na kakšen bolj »izviren« ali nenavaden nasvet in če kateri deluje, jih absolutno morate deliti na facebook strani, da jih še ostali preizkusimo! 🙂

p.s.: a ni spodnji muc straaašno luštn <3

pet-882443_1920.jpg

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply