Vse o spancu

Zakaj je spanec tako pomemben?

Ko smo prezaposleni je prva stvar, ki jo ponavadi žrtvujemo – spanec. Zaradi pomembnih projektov, vseh stvari, ki jih moramo opraviti po službi ali pa morda zato, ker smo bili cel dan zaprti med štirimi stenami in enostavno potrebujemo nekaj časa s kolegi v bližnjem kafiču, se hitro zgodi, da se odpravimo spati uro ali dve kasneje kot ponavadi. In ker delo počaka in se ne opravi samo ponoči, se zato tudi marsikatero jutro vstanemo kakšno uro prej. Je komu znano?

Tako kar naenkrat spanec skrajšamo iz osmih ur (priporočeno povprečje strokovnjakov) na šest ali pa še manj. Marsikdo je seveda mnenja, da so z manj spanca prav tako učinkoviti in zato ni nikakršnega razloga za paniko. Tudi razlogi, ki jih navajajo raziskave – razdražljivost, povečanje stresa, slabši spomin, zmanjšana pozornost pa tudi povišanje tveganje razvoja sladkorne bolezni tipa II. In znižanje nivoja testosterona – so pogosto spregledani, saj nam je v tistem trenutku veliko pomembnejši kratkoročni učinek à dokončane obveznosti, kot pa obremenjevanje z negativnimi posledicami, ki so nekje daaaleč v prihodnosti.

Kako naj vas torej prepričam, da spanju vseeno posvetite dovolj časa?

Mogoče z dejstvom, da pomanjkanje spanja močno vpliva na našo produktivnost. Ves trud, ki ga vložite, da bi napredovali v službi ali postavili svoje podjetje na noge, je močno okrnjen, ko ne zadostimo osnovnim človeškim potrebam. Upočasni se sposobnost obdelave informacij in reševanja problemov, zmanjšuje ustvarjalnost ter močno vpliva na naš način odločanja – ta začne bolj temeljiti na čustvih in ne toliko na racionalnih, logičnih predpostavkah.

Zanimiva je tudi študija z Univerze v Rochesterju, kjer so prvič pokazali neposreden dokaz, da je spanec nujno potreben za naše sive celice. Možgani lahko med spanjem odstranijo toksične proteine iz nevronov, ki so stranski produkt nevronske aktivnosti čez dan. Da poenostavim – študija je dokazala, da se med spanjem  izločijo strupi, ki so se v možganih nakopičili tekom dneva – to stanje pa vpliva na naše zmožnosti razmišljanja.

Ampak jaz poznam nekoga, ki je cele noči pokonci in zelo uspešen!

Odgovor je: ta oseba je zmožna še veliko več. Če si ne damo priložnosti, da se popolnoma spočijemo in napolnimo baterije, si prav tako onemogočamo razviti svoj potencial in ne moremo biti najboljša verzija samih sebe. Samo pomislite – če je nekdo lahko zelo uspešen ob pomanjkanju spanja, kaj vse bi še lahko dosegel/a, ko svojemu telesu in možganom omogoči optimalno delovanje! Zato nikar ne zanemarjajte pomembnosti spanca. Pomembno pa ni samo to, da spimo dovolj dolgo. Pomembna je tudi kvaliteta spanca. Več o tem, kako si zagotoviti kvaliteten počitek pa v naslednjem članku 🙂

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply