Zakaj je zdaj še toliko bolj pomembno, da poskrbiš za zdravo prehrano?

Situacija v kateri smo se znašli je za marsikoga naporna, ker smo bili prisiljeni kar naenkrat stvari obrniti na glavo. In ne glede na vso sproščanje ukrepov, stvari niso, kot so bile. Obisk trgovine je veliko manj prijeten, kot prej. 5x premisliš, če sploh kaj potrebuješ. Sama se kofetkanju in sprehodom na bolj popularnih mestih izogibam. Uživanje na plaži bo še za nekaj časa utopija.

Za mlajše osebe virus zelo verjetno ni problematičen, vendar ima verjetno skoraj vsak od nas nekoga v družini, ki pa sodi v rizično skupino (starejši, srčni bolniki, diabetiki) in nas zato bolj skrbi zanje, kot zase.

Vso to dogajanje, je zelo vplivalo na našo psiho. Založili smo si hladilnike, čakali, da se dogajanje umiri in se tolažili s hrano. Italijani so v tem času povprečno pridobili 2kg, Francozi pa zelo 2.5kg. Sumim, da tudi mi nismo daleč za njimi.

Ukrepi se sicer sedaj sproščajo. In glede na trenutno stanje lahko rečemo, da smo jo (vsaj zaenkrat) Slovenci kar dobro odnesli.

Ampak vedno bolj jasno dejstvo je, da virus ne bo kar izginil. Cepiva še kar nekaj časa ne bo. In zelo verjetno je, da bomo, podobno kot pri gripi, bili deležni sezonskih izbruhov.

Ker lahko nov val pričakujemo v jesenskem času, se je sedaj dobro vprašati, kako naprej? Kaj lahko naredim, da bodo ta in ostali virusi imeli čimmanjši vpliv na moje življenje?

Zelo »preprost« odgovor je – ostani zdrav/a. Večina oseb, za katero je bil virus usoden, je imela tudi druge pridružene bolezni. Tisti, ki so bili zdravi in so zboleli, so le v redkih primeriih potrebovali zdravljenje v bolnišnici.

Veliko pa nas je v tem času počelo seveda ravno nasprotno. In komaj smo čakali, da lahko namesto v hladilnik po tolažbo skočimo še kam drugam – saj smo vsi videli vrste pred McDrive-om?

Ampak tega si enostavno ne smemo dovoliti. Zdrava in uravnotežena prehrana je bistvena za dobro delovanje ne samo našega fizičnega bitja, temveč tudi za naše duševno zdravje. Pa saj to že vse vemo. Vsi smo že dali skozi dneve, ko smo ležali na kavču in se basali s sladkarijami. Namesto, da bi se počutili bolje, smo samo še bolj poležavali in iskali srečo, ki je izginila v trenutko, ko smo pojedli zadnji piškot.

Še dodatni bonus – po takšnem obdobju se je toliko težje brcniti v rit in narediti spremembe, za katere VEMO, da jih potrebujemo. Možgani so dobesedno zadrogirani od vsega sladkorja in samo iščejo nove in nove doze dopamina. In tega definitivno ne najdemo veliko v športanju, izobraževanju ali solati (vsaj ne v primerjavi s kinder čokolado ali cheeseburgerjem).

Kaj naj torej sploh naredim?

Naj te potolažim…če si že kdaj šel/šla čez podoben cikel, gotovo tudi veš, da je najtežji tisti prvi korak. Tisti prvi obrok. Tisti prvi sprehod. Zelo hitro se kar naenenkrat počutiš veliko bolje. Zelo hitro imaš več energije. In zelo hitro se tvoji možgani zbistrijo in veliko manj prosijo za novo dozo sladkorja (čeprav še vedno poskušajo).

Zato se ne obremenjuj s spreminjanjem celotnega življenjskega stila, ne kaznuj se s 24 urnim postom ali pa s 5 dnevnim jedilnikom, kjer lahko ješ samo jajca.

Naredi prvi korak. Naj bo naslednji obrok, ki ga pripraviš preprosto zdrav IN okusen (prepričana sem, da lahko hitro najdeš kakšno idejo, ki bo ustrezala kriteriju). Pojdi na 15 minutni sprehod.

Veliko bolj pomembno kot to, da imaš do najmanjše podrobnosti izdelan svoj »zdrav načrt«, je da dejansko začneš.

Naredi danes prvi korak. Tvoj drugi korak lahko narediš čez vikend. Zamisli si 7 obrokov, ki jih lahko pripraviš čez teden in bodo prispevali k tvojemu zdravju, hkrati pa so ti všeč. Mogoče 7 zdravih zajtrkov. Ali 7 zdravih večerij. In potem čez 14 dni to povečaš. Obljubim ti, da bo tvoj jedilnik kar naenkrat (ponovno) zdrav, brez občutka odrekanja in boš na dobri poti, da si okrepiš svoj imunski sistem ter premagaš katerikoli virus, ki bi se pojavil naslednjo sezono.

Misli veliko, začni majhno.

Želim ti lep vikend <3

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply