Zakaj se moramo me za izgubo kg tako matrati in zakaj je moškim nekoliko lažje

Si kdaj že posumila, da je izgubljanje kilogramov zate veliko težje, kot za tvoje moške kolege?

Hej, prav imaš!

Razlogi, zakaj ženske težje stopimo odvečno maščobo:

 1. Naše telo je sprogramirano, da zadržuje več maščobe in se od nje tudi težje loči, saj je ultra pomembna za našo plodnost in uspešno nosečnost.
 2. Poleg tega, da imamo nižji nivo testosterona, ki promovira gradnjo mišic in izgubo telesne maščobe, skozi celotni mesec nihata estrogen in progesteron v našem telesu. Ta dva hormona imata velik vpliv na večjo željo po hrani.
 3. Posledično imamo ženske počasnejši metabolizem, kot moški – torej »pokurimo« manj energije za naše delovanje.
 4. Moški in ženski možgani so drugače naravnani – študija iz 2009 je pokazala, da so se v naših možganih aktivirala področja, ki vplivajo na željo po hrani, ko smo okusile/zavohale/opazovale priboljške, kot je pica ali čokoladna tortica, tudi, če pravzaprav nismo lačne (pri moških tega ni)
 5. Ženske smo bolj lačne po vadbi. Pri nas se po vadbi visoko dvigne nivo hormona, ki vpliva na lakoto (grelin) in zato pojemo več. Pri moških ne pride do takšnih nihanj.
 6. Bolj moramo biti pozorne, ko jemo zunaj – porcije hrane so pogosto še za marsikaterega moškega prevelike, kaj šele za nas. Zato marsikdaj nezavedno pojemo precej več, kot bi potrebovale.
 7. Ženske smo bolj čustveno navezane na hrano in iščemo hrano, ki je visoko stimulativna za naše brbončice (slano, sladko, visok odstotek maščob). Ker je za nas hrana, več kot le hrana, se tudi težje držimo prehranskih načrtov.
 8. Ženske se pogosteje lotevamo »ekstremnih ukrepov«. Velikokrat želimo videti hitre rezultate ali pa smo se »pregrešile« in se želimo vrniti nazaj v zdrave tire – in smo zato bolj naklonjene raznim prečiščevalnim režimom s sokovi, postenju ali zelo restriktivnim dietam, ki se jih težko držimo. Moški, po drugi strani, se pogosteje enostavno vrnejo na star prehranski načrt oz. vključijo nekoliko več telovadbe.

Ja ok, mogoče ni to tisto, kar si želela slišati. Ampak to ne pomeni, da lahko kar obupaš, temveč, da moraš biti nekoliko bolj strateška.

Kako se torej oblikovanja telesa lotiti »po žensko«?

 1. Dviguj uteži. Dvigovanje uteži začasno dvigne nivo testosterona, kar pomaga pri formiranju mišic.
 2. Poskrbi, da uživaš dovolj beljakovin. Predvsem ženske pogosto jemo veliko premalo beljakovin, ki pa so nujne za optimalno delovanje našega telesa, izgubo maščobe in pridobivanje mišične mase.
 3. Uredi razmerje, ki ga imaš s hrano. Opazuj, kako reagiraš v določenih situacijah, kdaj je hrana več, kot le gorivo in si razdelaj, kako se dejansko želiš počutiti, ko jo uživaš.
 4. Spremembe v prehrani uvajaj postopoma. Večina nas je veliko bolj uspešnih, če spreminjamo prehranske navade manj opazno, kot če kar odrežemo.
 5. Osredotoči se na dolgoročen načrt. Ne išči bližnjic in ekstremnih diet. Ne obupaj in ne bodi razočarana, če ti ne uspe vedno vse po planu.
 6. Imej se rada. Ideali, ki jih predstavljajo v medijih, pogosto ne predstavljajo realnega (ali zdravega) telesa – pri ženskah je ključno, da ohranjamo dovolj visok odstotek maščobe v telesu, zato da ostajamo zdrave in vitalne.

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply