Zeleni smoothieji – Da ali ne?

Včasih jim rečemo tudi zmešančki ali kar šejki. Zeleni smoothieji so napitki, ki vsebujejo tako sadje kot zelenjavo (in ne samo prvo). O tem je bilo že veliko debate. Smoothieji so se pojavili že skoraj dve desetletji nazaj in doživeli vse – od hvale do kritike. Sprva smo jih odobravali, saj smo z njihovo pomočjo zvišali uživanje svežega sadja, nato pa so strokovnjaki začeli opozarjati na ogromne količine sladkorja, ki se tako vnesejo v telo. Zato smo začeli dodajati zraven še zelenjavo in naši zmešančki so dobili pridevnik »zeleni«.

Sadje in zelenjava

Dejstvo je, da se sadja in predvsem zelenjave še vedno poje občutno premalo. Študija iz Velike Britanije, ki je bila objavljena v septembru, je pokazala, da se le četrtina odraslih med 20 in 59 leti drži pravila »5 na dan« (5 različnih vrst sadja in zelenjave dnevno), poje se premalo vlaknin, prav tako pa so vnosi vitaminov in mineralov – predvsem vitamin A, B1, B12, selen, kalij, železo in magnezij – prenizki.

Smoothieji bi tako lahko bili dober način, da zaužijemo več sveže zelenjave in sadja, vendar pa ne smemo pozabiti, da je sadje v prvi vrsti sladkorna bomba. Je res, da jabolka ne moremo enačiti s torto, saj LAHKO vključujejo številne vitamine in minerale (odvisno od pridelave), vendar kljub temu vsebujejo veliko sladkorja. Raziskave tudi kažejo, da je nihanje krvnega sladkorja večje, če sadje zmeljemo v mešalniku, kot če ga zaužijemo celega.

Smoothieji naj bodo pretežno zelenjavni

Roko na srce – popolnoma zelenjavni smoothieji največkrat niso preveč okusni, kos sadja pa malo močno zmanjša naše trpljenje in odlično popravi okus. Dobro vodilo je, da naj bo vsaj 75% smoothieja sestavljenega iz zelenjave. Če že tako ali tako izločamo sladkor iz svojih jedilnikov, bo že majhen košček jabolka ali banane naredil ogromno spremembo.

Smoothie kot sladica

Kako, če pa naj omejim sadje? Hjaaa samo ena beseda – avokado! Avokado kar težko štejemo med sadje, saj 1 kos vsebuje približno 1.3g sladkorja, zato pa je odličen vir maščoba. Smoothieji in pudingi iz avokada so izvrstna kombinacija – z njimi vnesemo vase celo vrsto nujnih hranil in se hkrati še malo pocartamo. Predlagam, da preizkusiš (O)mega Avokadov Smuti, ki je N-O-R-O dober!

Mogoče ti bo všeč tudi

Leave a Reply